Nobelprijswinnares Leymah Gbowee op de KU Leuven

De charismatische Liberiaanse mensenrechtenactiviste Leymah Gbowee bracht afgelopen donderdag 21 februari 2013 een bezoek aan de KU Leuven. Tijdens het symposium ‘Female Leadership as Cornerstone for Sustainable Development’, werd het Scholarship Fund for Leadership for African Women ingehuldigd. Dit fonds wil jonge vrouwen uit de door conflict geteisterde West-Afrikaanse regio – Liberia, maar ook Sierra Leone en Ghana – de kans bieden op een beter leven én de mogelijkheid om in hun land een leidinggevende rol op te nemen. Gemotiveerde en getalenteerde meisjes krijgen een beurs voor een bacheloropleiding in eigen regio, gevolgd door een masteropleiding aan de KU Leuven.

Gbowee dwong in 2003 samen met een grote groep witgeklede vrouwen uit alle geledingen van de Liberiaanse samenleving na maandenlange protestacties en zonder bloedvergieten toenmalig leider Charles Taylor tot aftreden, en bracht in haar door oorlog beproefde land een vredesakkoord tot stand. In 2011 ontving ze voor haar vredeswerk – samen met haar landgenote (presidente) Ellen Johnson Sirleaf en met de Jemenistische Tawakkul Karman – de Nobelprijs voor de vrede.

Gbowees strijd werd verfilmd door Gini Reticker in Pray the Devil Back to Hell.