Actueel

Filmpremière - Whose peace will it be? - 4 december 2015

Op 4 december 2015 organiseren Brussells Tribunal en The Wizard in het Brusselse deBuren de premièrevertoning van Whose Peace will it be?. Deze documentaire van Luc Pien staat stil bij het resultaat van ‘onze’ interventie(s) in het Midden-Oosten. Pien verzamelde getuigenissen van academici, kunstenaars en denkers uit Irak en de Arabische wereld over verleden, heden en toekomst van het Midden-Oosten. Ook vroegere VN-functionarissen komen aan het woord.

Academici in de diaspora mijmeren over de behoefte aan vrijheid, onderwijs, en menselijkheid voor de Arabische wereld. Vluchtelingen uit Irak praten over de wreedheden waaraan zij werden en worden blootgesteld. Westerse filosofen en specialisten onderzoeken waarom de kennis van en het respect voor andere culturen en mensen soms vlakaf verdwenen lijken. Ambtenaren van de VN blikken terug op hun interventies in de afgelopen decennia.

In welke mate en hoe is het Westen verantwoordelijk voor de puinhoop in de regio? Welke politieke acties zou de VN moeten ondernemen? Is het denkbaar dat zogenaamd verlichte landen een echte dialoog opstarten, met respect voor alle betrokkenen? Over welke middelen beschikken wij om de menselijke en culturele rijkdom van de Arabische wereld te herstellen? Hoe stellen we mensen in staat hun lot opnieuw in eigen handen te nemen? Wat moet er gebeuren opdat Irak, en de hele regio, weer veilig en leefbaar zouden worden? Is hoop terug mogelijk? En aan wie zal de vrede toebehoren, als die ooit terugkomt?

De documentaire toont geen wreedheden – het geweld is genoegzaam bekend. De makers laten mensen voor zichzelf spreken, in hun ware kleuren. Fictie ontmoet de werkelijkheid in de poëzie van het beeld en in respect voor de mensheid.

Programma:

19.30 u. Verwelkoming door Lieven De Cauter; “Chanson de geste” door Charles Ducal
19.35 u. Première van Whose Peace will it be?
21 u. Publieksdiscussie met Luc Pien (regisseur), Hans von Sponeck (Assistent Secretaris-Generaal VN) en Yasmine Jawad (Iraaks academicus). Moderatie: Lieven De Cauter.
22 u. Receptie, aangeboden door deBuren
22 u. Einde

Film in verschillende talen en Engelse ondertitels. Nagesprek in het Engels.

Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

Gratis inkom, reserveren aanbevolen via deze pagina.

Meer info op deze pagina.