Eén van de 400.000 | Pax Christi Vlaanderen

Eén van de 400.000

Op zondag 23 oktober 1983 betoogden 400.000 mensen tegen de plaatsing van Amerikaanse en Russische kernraketten in West- en Centraal-Europa.

Was je erbij? Ken je iemand die die zondag meeliep? Misschien wel je vader of je tante? We zijn op zoek naar verhalen van toen!

Nog steeds een actueel thema

Bijna 37 jaar geleden trok de grootste Belgische betoging ooit door de straten van Brussel. De reden waarom zovelen toen op straat komen is nog steeds hoogst actueel: een klaar en duidelijk nee tegen kernwapens op Belgische bodem. De kernwapens die op Kleine-Brogel liggen moeten dit jaar bovendien een gevaarlijke en dure moderniseringsoperatie ondergaan. Hoewel een meerderheid van de Belgische bevolking toen niet, en ook nu niet moet weten van kernwapens blijft onze regering ze herbergen. 

Het was en het is duidelijk:Zolang kernwapens bestaan, is de kans op een nucleaire oorlog of ramp reëel. Onze verontwaardiging en bezorgdheid wijken niet!

In augustus zal het 75 jaar geleden zijn sinds de 'kleine' atoombommen vielen op Hiroshima en Nagasaki. Dit zullen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. We blijven ijveren voor een kernwapenvrij België en een kernwapenvrije wereld.

Ben/ken jij één van de 400.000?

We zijn daarom op zoek naar mensen die ons kunnen vertellen hoe ze de grote betoging op 23 oktober 1983 hebben beleefd. Waarom kwam je toen op straat? En wat denk je van de situatie vandaag? 

Geen getuigenissen van experten of organisatoren maar de gewone vrouw en man in de betoging van toen aan het woord. Laat van je horen door op onderstaande link te klikken. Was je er zelf niet bij, maar ken je iemand die dat wel was, stuur dan dit bericht door naar iemand die je kent.

Ik was één van de 400.000

Appel francophone