Nakba Herdenking 2022 - stiltecirkels tegen investeringen in illegale nederzettingen | Pax Christi Vlaanderen
14 mei, 2022 - 11:00

Nakba Herdenking 2022 - stiltecirkels tegen investeringen in illegale nederzettingen

De stiltecirkel is een vreedzame actievorm: uit solidariteit met de Palestijnen die niet gehoord worden, staan deelnemers zwijgend in een grote kring. Een (half) uur stilte zegt soms meer dan luid protest. Sluit aan bij stiltecirkels op zaterdag 14 mei 2022 en zondag 15 mei 2022 (lijst wordt nog aangevuld):

 • Brugge - Koningin Astridpark, Park 8 - 14 mei om 11u
 • Mechelen - Sint-Romboutskathedraal - 14 mei om 11u
 • Sint-Truiden - Haspengouw Markt - 14 mei om 11u
 • Leuven - Benedenplein (achterzijde station) -14 mei om 14u 
 • Aalst - Werfplein - 14 mei om 15u 
 • Ieper - Marktplein - 15 mei om 11u
 • Gent - Korenmarkt - 15 mei om 13u
 • Tielt - Markt - 15 mei om 14u30
 • Oostende - Wapenplein - 15 mei om 15u

De Nakba-herdenking van 2022 staat in het teken van de financiering van de Israëlische bezetting van de Palestijnse Gebieden. De coalitie “Don’t Buy into Occupation”, waarvan 11.11.11 een van de initiatiefnemers is, berekende dat tussen januari 2018 en mei 2021 255 miljard dollar via leningen en andere financiële producten werd verstrekt aan bedrijven die betrokken zijn bij de Israëlische nederzettingenindustrie.

dontbuyintooccupation.org

672 Europese financiële instellingen onderhielden in deze periode relaties met 50 bedrijven. BNP Paribas Fortis is de koploper onder de banken. Die banken investeren met ons particulier geld, met het geld van overheden en van bedrijven. Willen wij dat?

De investeringen in de illegale bezetting moeten stoppen! Protesteer daarom mee en sluit aan bij de Nakba-stiltecirkels her en der in Vlaanderen op zaterdag 14 mei en zondag 15 mei 2022. Lees verder in dit artikel waar je kan aansluiten.

Wat is de Nakba?

Het ontstaan van de Joodse staat Israël op 14 mei 1948 leidde tot een regelrechte catastrofe - of nakba in het Arabisch - voor de Palestijnse bevolking. Joodse legertroepen en terreurgroepen verdreven 750.000 Palestijnen uit hun huizen en van hun grond. Meer dan 500 Palestijnse dorpen en gehuchten werden van de kaart geveegd. De inwoners werden ontheemd en kwamen terecht in vluchtelingenkampen in eigen land of in buurlanden. Maar door de Israëlische wetgeving kon niemand ooit naar huis terugkeren of zijn grond terugkrijgen. De huissleutel is vaak nog het enige wat overbleef.

De Nakba duurt voort

De Catastrofe is nooit gestopt. Na de wapenstilstand in 1949 ging Israël verder met het uitwissen van Palestijnse aanwezigheid in Israël en sinds de bezetting na de oorlog van 1967 palmt het ook steeds meer Palestijnse grond in via de bouw van nederzettingen. Gaza is ondertussen volledig onder bezetting. Twee miljoen mensen worden daar gevangen gehouden door een Israëlische blokkade via land, de zee en de lucht.

De gevolgen zijn desastreus: confiscatie van eigendommen, inbeslagname van waterbronnen en landbouwgrond, vernieling van huizen en infrastructuur, de weigering van toegang tot gezondheidszorg, tewerkstelling, scholing, en zo verder. Israël drijft de snelheid waarmee het Palestijnen uit hun huizen zet en Joodse nederzettingen bouwt vandaag op.

Vandaag zijn de Palestijnse Gebieden nog slechts een hoop vlekjes op de landkaart.

Mensenrechten en internationaal recht moeten primeren

Elk land dat lid is van de Verenigde Naties, is gebonden aan het naleven van het VN-Charter en de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. De voortgaande Nakba heeft voor de Palestijnse bevolking in Israël zelf en in bezet Palestijns Gebied geleid tot een situatie van apartheid, vervolging en repressie. Volgens de Apartheidsconventie (1973) en het Statuut van Rome (1998) behoort apartheid tot de grootste misdaden tegen de menselijkheid.

De illegale bezetting moet stoppen

De bezetting en de hiermee gepaard gaande repressie veroorzaken onnoemelijk veel leed. Vormen van geweldloos verzet zoals de Boycot-, Desinvesterings- en Sanctiecampagne (BDS) worden dan weer gecriminaliseerd. Israël maakt het de Palestijnse bevolking onmogelijk een normaal leven te leiden, maar wordt hiervoor niet gestraft. De ernstige schendingen van het internationaal recht moeten stoppen.

De Israëlische bezetting en het nederzettingenbeleid worden mede in stand gehouden dankzij buitenlandse investeringen, ook vanuit België. Het is medeplichtigheid aan een ernstige schending van het internationaal recht, waarvan miljoenen mensen het slachtoffer zijn.

Protesteer mee:

Sluit aan bij stiltecirkels op 14 mei en 15 mei 2022. De stiltecirkel is een vreedzame actievorm: uit solidariteit met de Palestijnen die niet gehoord worden, staan deelnemers zwijgend in een grote kring. Een uur stilte zegt soms meer dan luid protest.

Wil je meer doen of iets anders doen?

 • Stuur een klachtenbrief naar de banken die de bezetting financieren

In België zijn er vijf banken die investeren in bedrijven die ook actief zijn in illegale Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Het gaat om BNP Paribas Fortis, KBC, ING, Belfius en AXA. Ben jij klant van een van deze banken, stuur dan een klachtenbrief via https://www.fairfin.be/dbio-kies-je-bank.

 • Teken de petitie voor een handelsverbod op nederzettingsproducten

Vanaf 21 februari 2022 loopt het European Citizens Initiative. Deze campagne spoort Europese burgers aan om een petitie te ondertekenen waarin de Europese Commissie gevraagd wordt een handelsverbod in te stellen op nederzettingenproducten. Via deze link kan je de petitie tekenen: Made in illegality.

De Nakba-herdenking is een initiatief van Pax Christi Vlaanderen met medewerking van 11.11.11 Brugge, Avansa regio Brugge, Broederlijk Delen, Dominicus Gent, Gents Actieplatform Palestina, intal, Hart boven Hard Brugge, Olijven & Dadels, Oxfam Wereldwinkel Tielt, Stad Ieper, Vrede vzw, Vredesactie Brugge, Vredeshuis Aalst, vzw Taranta

Foto: Anne Vansteelandt