Congowandelingen | Pax Christi Vlaanderen

Congowandelingen

Onze Vlaamse steden dragen de sporen van de Belgische kolonisering van DR Congo. Een geschiedenis waar we ons vaak te weinig van bewust zijn. Herontdek tijdens een gegidste wandeling de (vergeten) verhalen over Congo in jouw stad.

Antwerpen

Reeds sinds 2018 gidst journalist en Ambassadeur voor de Vrede Guy Poppe je door de stad en brengt verhalen over een Congolees dorp op het Zuid, het Tropisch Instituut, de Congoboten aan de kaai, het Congolese consulaat op het Mechelseplein en de diamantwijk aan het Centraal Station. De wandeling geeft vooral inzicht in een complex netwerk van zakenlui, politici en edellieden die ten tijde van koning Leopold II fortuinen verdienden met de invoer van rubber uit Congo.

Data: zaterdag 9 mei en dinsdag 30 juni 2020. Opgelet: beide wandelingen zijn ondertussen volzet.

De wandelingen beginnen telkens om 14 uur aan Entrepot du Congo, Vlaamse Kaai 42, en duren 2,5 uur.

Brussel

Michiel Stinckens gidst de deelnemers langs plaatsen die symbool staan voor de (vergeten) relaties tussen België en Congo. Hij loodst hen doorheen de totstandkoming van Congo-Vrijstaat, de annexatie ervan door de Belgische staat en de Congolese onafhankelijkheid, aan de hand van gebouwen, sleutelorganisaties en -personen.

Datum: 27 juni 2020 – Vertrekpunt: Centraal Station

Gent, Leuven en Hasselt

Dit jaar vinden ook in Gent, Leuven en Hasselt stadswandelingen plaats met Lies Depickere (Gent) en Michiel Stinckens (Hasselt en Leuven).

Geplande wandelingen 2020

  • 25 april – Hasselt, station
  • 26 september – Gent, Citadelpark
  • 15 november – Leuven, stadhuis

Op de agendapagina vind je meer informatie over de wandeling van je keuze.

Praktisch

Prijs voor deelname aan elk van de wandelingen is 10 euro, over te schrijven op rekeningnummer BE41 8939 4403 7310 van Pax Christi Vlaanderen. Vermeld duidelijk de plaats en datum van de wandeling van uw keuze.

Inschrijvingsformulier

Je kan ook een wandeling boeken als groep. Neem daarvoor contact met ons op via paxchristi@paxchristi.be.

De wandelingen duren afhankelijk van de stad 2 à 2,5 uur.

Wil je graag een bericht ontvangen als we de volgeboekte wandelingen opnieuw organiseren? Stuur dan een mail naar paxchristi@paxchristi.be en laat je contactgegevens achter.