Congowandelingen | Pax Christi Vlaanderen

Congowandelingen

Onze Vlaamse steden dragen de sporen van de Belgische kolonisering van DR Congo. Een geschiedenis waar we ons vaak te weinig van bewust zijn. Herontdek tijdens een gegidste wandeling de (vergeten) verhalen over Congo in jouw stad.

Antwerpen

Reeds sinds 2018 gidst journalist en Ambassadeur voor de Vrede Guy Poppe je door de stad en brengt verhalen over een Congolees dorp op het Zuid, het Tropisch Instituut, de Congoboten aan de kaai, het Congolese consulaat op het Mechelseplein en de diamantwijk aan het Centraal Station. De wandeling geeft vooral inzicht in een complex netwerk van zakenlui, politici en edellieden die ten tijde van koning Leopold II fortuinen verdienden met de invoer van rubber uit Congo.

Data: zaterdag 12 september, zaterdag 19 september en zondag 4 oktober 2020. Opgelet: de wandeling van 12 september 2020 is ondertussen volzet.

De wandeling van 12/9 begint om 14 uur, die van 19/9 en 4/10 om 10 uur, aan Entrepot du Congo, Vlaamse Kaai 42. Ze duren 2,5 uur.

Coronamaatregelen (indien dan nog van toepassing): iedereen draagt een mondmasker en houdt de nodige afstand; de gids gebruikt een geluidssysteem waarvoor je zelf een smartphone en oortjes moet meebrengen. Als dat een probleem is, graag even contact opnemen met ons secretariaat: 03/2251000 of paxchristi@paxchristi.be.  

Brussel

Michiel Stinckens gidst de deelnemers langs plaatsen die symbool staan voor de (vergeten) relaties tussen België en Congo. Hij loodst hen doorheen de totstandkoming van Congo-Vrijstaat, de annexatie ervan door de Belgische staat en de Congolese onafhankelijkheid, aan de hand van gebouwen, sleutelorganisaties en -personen.

Datum: 27 juni 2020, 14u  – Vertrekpunt: Centraal Station (Europakruispunt)

Coronamaatregelen (indien dan nog van toepassing): iedereen draagt een mondmasker en houdt de nodige afstand; de gids gebruikt een geluidssysteem waarvoor je zelf een smartphone en oortjes moet meebrengen. Als dat een probleem is, graag even contact opnemen met ons secretariaat: 03/2251000 of paxchristi@paxchristi.be.  

Gent, Leuven en Hasselt

Dit jaar vinden ook in Gent, Leuven en Hasselt stadswandelingen plaats met Lies Depickere (Gent) en Michiel Stinckens (Hasselt en Leuven).

Geplande wandelingen 2020

  • 12 september, 14u– Hasselt, station
  • 26 september, 14u – Gent, Citadelpark - VOLZET
  • 15 november, 14u – Leuven, stadhuis

Coronamaatregelen (indien dan nog van toepassing): iedereen draagt een mondmasker en houdt de nodige afstand; de gids gebruikt een geluidssysteem waarvoor je zelf een smartphone en oortjes moet meebrengen. Als dat een probleem is, graag even contact opnemen met ons secretariaat: 03/2251000 of paxchristi@paxchristi.be.  

Op de agendapagina vind je meer informatie over de wandeling van je keuze.

Praktisch

Prijs voor deelname aan elk van de wandelingen is 10 euro per persoon, over te schrijven op rekeningnummer BE41 8939 4403 7310 van Pax Christi Vlaanderen. Vermeld duidelijk de plaats en datum van de wandeling van uw keuze.

Inschrijvingsformulier

Je kan ook een wandeling boeken als groep. Neem daarvoor contact met ons op via paxchristi@paxchristi.be.

De wandelingen duren afhankelijk van de stad 2 à 2,5 uur.

Wil je graag een bericht ontvangen als we de volgeboekte wandelingen opnieuw organiseren? Stuur dan een mail naar paxchristi@paxchristi.be en laat je contactgegevens achter.