Israël-Palestina | Pax Christi Vlaanderen

Israël-Palestina

EDUCATIEVE MATERIALEN

Jeugdboek Vluchten (14+)

Musa is zestien en Palestijn. Hij groeit op in Hebron, een stad in de bezette Palestijnse gebieden met bijna 200.000 inwoners. Sinds de vestiging van enkele honderden Israëlische kolonisten in het centrum van de stad, zijn duizenden Palestijnen uit hun huizen gejaagd en honderden winkels gesloten. Hebron is een spookstad geworden. Musa ontmoet Rachel, de dochter van een fanatieke kolonist. Eerst wil hij het niet toegeven aan zichzelf, maar na een tijdje kan hij er niet meer onderuit. Hij is verliefd! Musa wordt beschuldigd van collaboratie met de Israëli’s en vlucht naar Nederland. Zal hij Rachel ooit nog zien?

VANHOECK Roger, Vluchten. Abimo Uitgevrij, 2010.

Prijs: € 13,95

Hier te bestellen

Wil je meer dan 10 exemplaren? Stuur een mail naar olivier.forges@paxchristi.be voor een korting.

In de klas

De werkgroep Vredeseducatie zorgde voor verwerkingssuggesties bij het boek. Je kan ze hier gratis downloaden (na login).

Lessuggesties voor leerkrachten

Werkbladen voor leerlingen

Verdiepingstip

Naar aanleiding van 70 jaar - 15 mei 2018 - onafhankelijkheid voor Israël maar ook van de Nakba ('Catastrofe') voor de Palestijnen publiceerde Pax Christi Vlaanderen een dossier 'De Nakba - 70 jaar spanning en conflict tussen Israël en Palestina".

Prijs: € 4

Hier te bestellen

Gratis te downloaden (na login):

Dossier: De Nakba

Jeugdboek Avondklok in Ramallah (12+)

Een 12-jarige Palestijnse jongen probeert zo gewoon mogelijk te leven in het door Israël bezette Ramallah. Het is een aangrijpende roman over het alledaagse leven van een alledaagse jongen in een helaas niet zo alledaagse wereld.

Prijs: € 18,95

Hier te bestellen

Jeugdboek Weg van Jefra (13 +)

Jefra, een 17-jarige Palestijnse, woont samen met haar ouders, 2 zussen en 3 broers in Jeruzalem. Jefra voelt zich heen en weer geslingerd tussen de diepgewortelde Arabische tradities en het verlangen naar vrijheid en individualisme. Binnen een verscheurde Israëlisch-Palestijnse wereld probeert ze een neutrale weg naar de toekomst te vinden. Weg van de cirkel van geweld en haat die zich al decennia tussen de 2 volkeren laat gelden. Een vlot leesbaar en boeiend verhaal over een gewone tiener die in de complexe wereld van een bezette stad trachten te overleven.

Prijs: € 18,95

Hier te bestellen