Kraanvogel - Symbool van vrede

De kraanvogel, in het Japans Tzuru, is een begrip geworden over de hele wereld. Als symbool van geluk en gezondheid was de kraanvogel in het Oosten al eeuwen bekend. Volgens een legende zouden de kraanvogel en de schildpad 1000 jaar leven. Wie een kraanvogel voor iemand vouwt en het hem als geschenk geeft, wenst hem of haar dan ook 1000 jaar geluk en gezondheid toe. Zoiets als bij ons ‘en nog vele jaren’. Ook is het schenken van een kraanvogel een uiting van vriendschap. Er is ook een verhaal dat de gever 1000 gebeden opzendt voor degene, aan wie hij de kraanvogel schenkt. Wie ziek is en 1000 kraanvogels vouwt, is weer beter, zo zegt men in Japan.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de kraanvogel een symbool voor vrede. Over de hele wereld worden nu kraanvogels gevouwen als symbool voor de vrede, en op vredesdemonstraties ziet men ze vaak. De Japanse Sadako Sasaki was pas twee toen in augustus 1945 een atoombom haar woonplaats Hiroshima in de as legde. De peuter raakte radioactief besmet. Hoewel het eerst leek alsof ze tot de 'gelukkigen' behoorde die deze catastrofe hadden overleefd, bleek ze later te lijden aan de ongeneeslijke stralingsziekte. Sadako wilde echter niet sterven en zij besloot op haar ziekbed 1000 kraanvogels te vouwen om weer te genezen.

De 1000 kraanvogels haalde zij helaas niet. Zij stierf tien jaar na de atoomaanval. Haar vrienden, die al die tijd met Sadako hadden meegeleefd en -geleden, zaten verslagen bij elkaar, met toch wel een hele berg kraanvogels voor zich. Alles voor niets. Of misschien toch niet? Een van hen kwam toen op het idee om al die kraanvogels te verkopen en met de opbrengst iets te doen voor de slachtoffers van Hiroshima. Dat plan groeide uit tot een wereldwijde verspreiding van de kraanvogel. Naar allerlei groepen mensen in de hele wereld werden brieven geschreven en vouwpatronen voor kraanvogels bijgesloten, met het verzoek om ook kraanvogels te verkopen voor Hiroshima-slachtoffers. Dit gebeurde in de jaren ’50-’60. Daarmee deed de kraanvogel zijn intrede in de wereld, nu ook als symbool van de vrede.