Lezingen | Pax Christi Vlaanderen

Lezingen

OOST-CONGO: VAN OORLOG NAAR VREDE?

Onze experte, Nadia Nsayi, schetst voor de leerlingen de geschiedenis van het bloedigste conflict sinds de Tweede Wereldoorlog. In het conflict in Oost-Congo zijn volgens schattingen in 20 jaar tijd meer dan 5 miljoen doden zijn gevallen. Ze duidt hoe het is begonnen wat bv. de rol van de Rwandese genocide was en wat nu de huidige situatie is.

Enerzijds duidt ze welke elementen ervoor zorgen dat het conflict zolang aansleept en waarom men er maar niet in slaagt om in de regio van Oost-Congo tot stabiliteit te komen. Anderzijds geeft ze ook duiding wie – van lokale organisatie tot de Verenigde Naties - welke rol zou kunnen spelen bij de noodzakelijk stappen naar een duurzame vrede.

Tot slot gaat ze in op de rol van België in het conflict: is het een deel van het probleem of deel van de oplossing? Wat kunnen onze politici doen om hun steentje bij te dragen tot vrede in de regio?

CONGO NA DE VERKIEZINGEN, WAT NU?

Op 30 december 2018 trokken miljoenen Congolezen naar de stembus. Oppositieleider Félix Tshisekedi werd uitgeroepen als de nieuwe president van Congo. Het platform van Joseph Kabila wint in het parlement en in de provincieraden. De verkiezingsresultaten roepen allerlei vragen op. Verliepen de verkiezingen democratisch? Wat zijn de uitdagingen voor de nieuwe president? En welke rol kan België nog spelen in zijn oud-kolonie? 

Nadia Nsayi is beleidsmedewerker Congo bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Ze schetst de algemene situatie in Congo, analyseert het verkiezingsproces en doet voorstellen voor duurzame vrede. Tot slot geeft ze haar kijk op de relaties tussen België en Congo, tussen Belgen en Congolezen.

Info & boekingen

Duur: 1,5 à 2 uur (met PowerPoint-presentatie)

Doelpubliek: (jong)volwassenen

Contact: nadia.nsayi@paxchristi.be

__________________

Foto's: MONUSCO / SYLVAIN LIECHTI