Op school | Pax Christi Vlaanderen

Op school

Pax Christi Vlaanderen beschikt over heel wat materiaal om kinderen en jongeren spelenderwijs te leren omgaan met conflicten. Ontdek het aanbod hieronder en ga vandaag nog aan de slag

EDUCATIEVE PRODUCTEN

Puzzel aan vrede (3 - 6 jaar)

Een klasgroep is als een puzzel: soms ontbreekt er een stukje, soms ligt er eentje verkeerd of dwars, maar elk deel hoort erbij.

Bestel nu (€ 25)

Een jaar vol vrede (8 - 13 jaar)

Aan vrede werken kan je het hele jaar door. Deze leuke en speelse verjaardagskalender hang je op de kinderkamer, leefruimte, klas of keuken zo mis je nooit een verjaardag.

Deze kalender is samengesteld uit mooie tekeningen en gedichten van kinderen over oorlog en vrede. Het brengt de vrede in huis.

Bestel nu (€ 10)

Download de gratis opdrachtenbundel in de linkerkolom

Beestenberg (8 - 13 jaar)

Beestenberg is een aanbod aan klassen om op een speelse, interactieve manier te leren werken aan conflicttransformatie. Beestenberg werkt met inleefgesprekken en rollenspelen, gebaseerd op verhalen over dieren aan de hand van een kaartenspel. De Beestenbergverhalen creëren de nodige afstand om spelenderwijs moeilijke conflicten ter sprake te brengen. De methode laat toe om, zonder veel theoretische achtergrond, vaardigheden in te oefenen die mogelijk van pas komen in de eigen leefsituatie.

2de en 3de graad BO / Eerste graad BSO - BUSO

Bestel nu (€ 20)

Wil je graag externe begeleiding bij het spelen van het spel. Dat kan: boek dan een vorming 'Beestenberg'.

Info & aanvraag: thomas.deweer@paxchristi.be

ASEM: Grafische roman + projectmap (12 - 14 jaar, ook BuSO)

Asem is een roman waarin geschreven taal bijna niet voorkomt, met expliciete beelden en een belangrijke levensles: waar mensen niet met elkaar willen praten, ontstaat een voedingsbodem voor conflicten. Thema's die aan bod komen zijn: belang van communicatie, betekenis van vooroordelen, immigratie en de Tweede Wereldoorlog. De projectmap bij Asem is een vakoverschrijdend project van 1 week: Project Algemene Vakken (PAV) en Levensbeschouwing.

Bestel hier grafische roman (€ 19)

Download handleiding 'ASEM-projectmap' in linkerkolom

Lesbrieven en brochures

Gratis te downloaden na login

- Alle onderstaande producten vind je boven in de kolom links hiernaast. -

Zienswijzer (alle leeftijden)

In conflicten spelen niet alleen luisteren en praten een belangrijke rol, maar ook kijken en zien. De veelheid aan manieren van kijken en wat dit bij ons teweeg brengt, wordt in een heldere, eenvoudige stijl aangereikt via eigen foto's, teksten, getuigenissen, creatieve verwerkingsmodellen, spelletjes en gespreksvormen.

Kleuren in evenwicht (6 - 12 jaar)

'Kleuren in evenwicht' biedt eenvoudige aanzetten en verrassende lesmomenten om kinderen te leren balanceren tussen eigenheid en diversiteit, identiteit en verbondenheid telkens op maat van de leeftijd.

  • Van kleur tot boog (6 - 8 jaar)
  • Leven tussen kleuren (8 - 10 jaar)
  • Ik wil de wereld kleuren (10 - 12 jaar)

Laat je raken (8 - 13 jaar)

Een werkmap boordevol lesideeën om met je klas aan de slag te gaan rond gevoelens en geweldloze conflicttransformatie

Helden op sokken (8 - 12 jaar)

Laat kinderen op een speelse manier nadenken over stereotiepe rolpatronen.

Mensen, mensen, wat een mensen (8 - 12 jaar)

Op een speelse manier leren leerlingen opmerkelijke gebruiken van verschillende culturen kennen, appreciëren en respecteren. Zo kunnen we vredevol samenleven.

Iedereen Thuis

In 2018 voerden we campagne tegen het steeds maar feller polarisatiediscours en wij-zij-denken. Met de campagne "Iedereen Thuis" wilden we polarisatie overstijgen en focussen op een basisbehoefte die iedereen deelt: de nood aan een thuisgevoel.

  • Klein mannetje heeft geen huis (4 - 8 jaar)
  • Het huisje dat verhuisde (7 - 10 jaar)
  • Zich thuis voelen (10 - 14 jaar)
  • Belevingswereld thuis (14 - 18 jaar)

Depolariseren

In deze lesbrief duid je in je klas de problematiek van "polarisering" en geef je inzicht in het "wij-zij-denken". Als antwoord ga je op zoek naar het radicaal anders en het radicaal samen door middel van enkele oefeningen van inspelen op de meervoudige identiteit van elke mens en de onzichtbare verbindingen. Tot slot is er een oefening om een stap te zetten richting depolarisering.

  • Radicaal Samen #LiefdevolVerzet (15 - 18 jaar)