Op school | Pax Christi Vlaanderen

Op school

DR Congo

Verzet je met sprookjes

8 - 12 jaar

In Oost-Congo zijn er heel wat jongeren actief in geweldloze burgerbewegingen. Zij komen op voor rechtvaardigheid en waardigheid. Eeuwenlang boden dilemma-sprookjes gespreksstof voor reflectie, verstrooiing en conflicthantering tijdens de lange Afrikaanse nachten. De zoektocht naar het beste antwoord op een dilemma verenigde de dorpelingen: jong en oud, groot enklein, dik en dun, man en vrouw, ... Zo ontstond een hechte gemeenschap.

Lesbrief verzet je met sprookjes (2016)

Verenigde Naties

Word Vredesdiplomaat!

Vanaf 16 jaar

Begeef je in de wereld van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en werk als diplomaat aan een veiligere wereld.

In dit interactief en educatief rollenspel leer je de werking van de Veiligheidsraad spelenderwijs kennen. Als lid van de Veiligheidsraad word je uitgedaagd om in groep een goede resolutie te vinden als antwoord op een conflict.

Inleefspeel: Word vredesdiplomaat 

Quiz je veilig

Vanaf 16 jaar

Met de lesbrief Quiz je Veilig krijg je door middel van een quiz-format basiskennis mee over de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. 

Quiz je veilig

De Veiligheidsraad permanent in je klas

 Van 10 tot 14 jaar

Deze lesbrief biedt uitgebreide suggesties om op klasniveau een Veiligheidsraad te installeren, opbouwend taalgebruik te stimuleren en aan vrede te bouwen in de klas. De leerlingen maken kennis met de werking van de Verenigde Naties en met de rol van de Veiligheidsraad. Ze gaan aan de slag met Afrikaanse dilemmasprookjes en werken op een speelse manier aan het voorkomen en oplossen van conflicten in de klas.

Veiligheidsraad permanent in je klas

Sprookjesfiguren als vredesstichters

Van 4 tot 8 jaar

Deze lesbrief biedt inspiratie om kinderen te sensibiliseren over het belang van vrede en van het werken aan vrede: in jezelf, met mensen om je heen en in de samenleving. In de kleuterklas en de 1e graad van het lager onderwijs kan je dit doen aan de hand van sprookjes, door het hoofdpersonage er uit te halen in het licht van vredestichter of vredebrenger. De lesbrief biedt verder tips om zelf een vredesfeest te organiseren. 

Sproojesfiguren als vredesstichters 

Israel Palestina

Vluchten

14+

Musa is zestien en Palestijn. Hij groeit op in Hebron, een stad in de bezette Palestijnse gebieden met bijna 200.000 inwoners. Sinds de vestiging van enkele honderden Israëlische kolonisten in het centrum van de stad, zijn duizenden Palestijnen uit hun huizen gejaagd en honderden winkels gesloten. Hebron is een spookstad geworden. Musa ontmoet Rachel, de dochter van een fanatieke kolonist. Eerst wil hij het niet toegeven aan zichzelf, maar na een tijdje kan hij er niet meer onderuit. Hij is verliefd! Musa wordt beschuldigd van collaboratie met de Israëli’s en vlucht naar Nederland. Zal hij Rachel ooit nog zien?

VANHOECK Roger, Vluchten. Abimo Uitgevrij, 2010.

Hier te bestellen

Ga aan de slag dankzij de verwerkingssuggesties bij het boek. Je kan ze hier gratis downloaden.

Lessuggesties voor leerkrachten

Werkbladen voor leerlingen