Stemmen uit Katana | Pax Christi Vlaanderen

Stemmen uit Katana

Pax Christi ijvert al meer dan 20 jaar voor een duurzame en rechtvaardige vrede in Congo, ook in het Oosten. In de eigen samenleving strijden we voor een inclusieve samenleving zonder discriminatie. De voorbije twee jaar dragen we ook bij aan de dekoloniseringsbeweging in Vlaanderen. In dit creatief theaterproject brengen we deze strijdpunten en verhalen samen.

Van Katana …

Theater en drama-oefeningen gericht inzetten om onrecht bespreekbaar te maken en verandering in beeld te zetten: dat is wat Pax Christi al meer dan 10 jaar doet. Onze partner Africa Reconciled vroeg ons om een training te verzorgen rond deze methodiek in één van hun jongerenclubs.

Africa Reconciled werd in 2011 opgericht door de jonge activist Pascal Mugaruka. De organisatie heeft jongerenclubs in de Kivustreek. Dit zijn groepen jongeren die in zes verschillende steden regelmatig samenkomen om in dialoog te gaan over politieke, sociaal-economische en veiligheidsuitdagingen in de regio. Hierin worden de geëngageerde jongeren actief begeleid om vredesactoren in hun gemeenschap te worden. 

 Van 27 t.e.m. 30 januari 2020 trainde Thomas van Pax Christi in Katana, een dorp ten Noorden van Bukavu in Oost-Congo, 18 jongeren in de basisprincipes van het participatief theater. De 18 jongeren zijn allemaal actief in de plaatselijke jongerenclub. De doelstelling is om met participatief theater als methode conflicten bespreekbaar te maken en hierover samen met de gemeenschap op zoek te gaan naar oplossingen. En hoe beter om het allemaal onder de knie te krijgen dan het direct toe te passen.

 

Tot Antwerpen

Samen met Vlaamse jongeren met een persoonlijke band in Congo creëren we een participatieve theatervoorstelling. Ook jongeren hier hebben heel wat te vertellen, theater is de uitlaatklep.

Deze voorstelling stond gepland op 17 maart 2020 maar moest wegens de coroncrisis uitgesteld worden. Maar uitstel is geen afstel. We plannen een nieuwe voorstelling in het najaar.

 

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij Thomas More Campus National, de Stad Antwerpen, het Triodos Fonds, 11.11.11 en Broederlijk Delen