Theatervoorstelling over detentie & opnieuw beginnen | Pax Christi Vlaanderen

Theatervoorstelling over detentie & opnieuw beginnen

De participatieve theatervoorstelling "Geen licht zonder schaduw" toert sinds oktober 2018 door Vlaanderen en Brussel. De voorstelling volgt twee personages die een misdaad pleegden bij hun eerste stappen terug in de samenleving na hun vrijlating. Opnieuw beginnen? Kan dat? 

De Voorstelling

Aziz heeft een vrouw verkracht. Het was niet de eerste keer dat zijn omgang met vrouwen hem in contact bracht met justitie. Hugo vertoefde door fraude en afpersing even in een financieel paradijs. Beide heren vlogen achter de tralies.  Maar wat nu? Wat gebeurt er met hen in de gevangenis? Krijgen Aziz en Hugo na de detentie hun leven terug op de rails? En zijn de slachtoffers tevreden? Hoe reageert hun omgeving? Het publiek wordt uitgedaagd actief mee te denken en helpen. 


In deze schaduwvoorstelling brengen vijf acteurs, elk op hun eigen manier ervaringsdeskundigen, een gesprek met het publiek op gang. Via doorleefde dialogen en schaduwspel werpen ze vragen op waar ze zelf geen pasklaar antwoord op hebben. Vragen rond schuld, vergelding, detentie, kansen geven, een nieuw leven opbouwen, misschien zelfs herstel. Voor de creatie van de voorstelling werd een beroep gedaan op de verhalen van een diverse groep mensen. Mensen in detentie, mensen die met hen werken, slachtoffers en familieleden.

Intussen is de voorstelling al 8 keer gespeeld in Antwerpen, Hoogstraten, Ieper, Rumbeke, Leuven, Gent, Schaarbeek en tot slot in de gevangenis van Gent.

Tournee in gevangenissen

Deze laatste voorstelling werd zo positief onthaald door zowel gedetineerden als mensen in de gevangenis die hen begeleiden dat Pax Christi besliste om een mini-tournee te organiseren in 2020 in 4 gevangenissen: Brugge, Hoogstraten, Beveren en Oudenaarde. 2020 werd uiteindelijk het jaar waar we een beetje konden aanvoelen hoe het is om gevangen te zitten door het COVID-virus. De tournee is nu gepland voor het voorjaar 2021. 

In elke gevangenis wordt ook een natraject aangeboden aan de aanwezige gedetineerden. Hier krijgen de kans dieper in te zoomen op zaken uit de voorstelling, zoals werk zoeken of familieproblemen, en ervaringen of verwachtingen uit het leven te delen en aan te pakken.

Achter de schermen

We nemen je graag mee achter en voor de schermen van deze voorstelling over misdaad en detentie, over fouten maken en kansen krijgen, over jij en ik.

De foto's werden genomen door onze vrijwilliger Eddy Hagen, de lichtdichter. (www.delichtdichter.be).

Set up - Foto's

Set-up Timelapse

 

Opwarming acteurs - Foto's

Voorstelling - Foto's

Dialoog - Foto's

Voorstelling, dialoog en afbouw - Timelapse