Warm onthaal voor naastbestaanden | Pax Christi Vlaanderen

Warm onthaal voor naastbestaanden

Vele naastbestaanden van gedetineerden moeten hun leven organiseren rond het bezoeken van hun familielid. Contact houden is voor zowel de gedetineerden als voor hun partner, vader, moeder, kind, vriend ... natuurlijk cruciaal. Ondanks dat de relatie door het gepleegde criminele feit soms onder druk komt te staan, kiezen veel naastbestaanden om de band met hun familielid of vriend niet te verbreken.

Op bezoek gaan is echter voor velen geen evidente zaak. Velen zijn uren onderweg van thuis naar de gevangenis. Van bus gaat het naar trein, naar bus en terug. Voor een bezoek van een uur, soms twee uur ben je al snel een flink stuk van je dag of zelf ganse dag kwijt. Eén uur voor het bezoek verplicht aanwezig zijn aan de poort van de gevangenis is geen uitzondering, te laat zijn betekent vaak terugkeren. Openbaar vervoerregelingen en gevangenisbezoekuren zijn niet per sé op elkaar afgestemd. Veiligheidsproblemen, stakingen, personeelstekort laten je plots voor een gesloten deur staan zonder verwittiging. Eénmaal binnen kom je niet terecht in een omgeving waar 'warm onthaal' geen doelstelling is. Veiligheidschecks en camera's kruipen onder je vel. Je voelt je ook als een gevangene. Het contact kan goed doen, maar is zeker niet evident. De rode draad blijft 'de gesprekspartner zit in de gevangenis'. Toch blijf je gaan. Je zegt je andere vrijetijdsbestedingen op. Je overweegt minder te gaan werken met alle financiële gevolgen van dien. 

Met café Winket willen we examplarisch tonen dat het anders kan, dat het beter kan. We willen samen met vele vrijwilligers 8 dagen tijdens café Winket een warm onthaal organiseren voor bezoekers aan de gevangenis. Een onthaal waar ze even rustig kunnen aankomen met een tas koffie, of nog even rustig op verhaal kunnen komen na hun bezoek. Een plaats waar ze even kunnen binnen zitten in plaats van te wachten in de regen voor de poort of aan de bushalte.

Warm onthaal wordt voorzien op volgende momenten:

 • Zaterdag 23 april van 8u30 tot 21u
 • Donderdag 28 april van 12u tot 18u
 • Zaterdag 30 april van 8u30 tot 21u
 • Woensdag 4 mei van 12u tot 18u
 • Zaterdag 07 mei van 8u30 tot 21u
 • Woensdag 11 mei van 12u tot 18u
 • Zaterdag 14 mei van 8u30 tot 21u
 • Dinsdag 17 mei van 12u tot 18u

Ook Justiteel Welzijnswerk is aanwezig op bepaalde moment tijdens Café Winket.

Naastbestaanden en gedetineerden leven vaak naast elkaar uit zorg voor de ander. JWW probeert deze twee werelden te verbinden.

Kom eens gerust langs met je vragen.

Meer info & uren van aanwezigheid vind je hier.

Actviteiten tijdens onthaal

Naast een warm onthaal voorzien we enkele extra activiteiten voor naastbestaanden en voor iedereen die even binnen wil lopen in Café Winket tijdens de onthaalmomenten.

Mini-Massages

Een eenvoudige, ontspannende massage kan het verschil maken op een vermoeiende dag, na een lastige rit, bij drukte en stress. Je krijgt een korte bovenrug-, schouder- en nekmassage op een ergonomische stoel die het lichaam complete ontspanning geeft. Deze korte massage-pauze is een ware weldaad. Je haalt de drukte uit je hoofd en zakt even zalig weg, om met een pak meer energie weer op te staan.

 • Zaterdag 23 april, 11.00 u. - 13.00 u.
 • Zaterdag 30 april, 14.00 u. - 18.00 u.
 • Zaterdag 07 mei, 12.30 u. - 14.30 u.
 • Zaterdag 14 mei, 14.30 u. - 18.00 u.

Digidokter op bezoek: Eerste Hulp bij digitale problemen

Heb je vragen over het gebruik van je computer, tablet of smartphone? Over het zoeken op internet, het installeren van apps, het aanmelden met Itsme...? Maakt niet uit of het over hardware, software of inhoud gaat; onze digidokter staat klaar om je te helpen.

 • Zaterdag 23 april, 11.00 u. - 13.00 u.
 • Zaterdag 30 april, 14.30 u. - 16.30 u.

Jouw verhaal in beeld: Mensen voor wie je blijft gaan.

Voor sommige mensen ga je door een vuur, of blijf je bezoeken in de gevangenis ondanks alles. Je vader, moeder? Je kind of partner? Of misschien iemand anders die er niet elke dag is, maar wel altijd is? Of iemand die er was wanneer jij het echt nodig had. Of ...

Playb(L)ack is een terugspeeltheatergroep. Ze brengen verhalen van mensen via improvisatietheater tot leven. Ze spelen het terug maar dan net iets anders. De spelers van Playb(L)ack zijn benieuwd naar die persoon waarvoor blijft gaan en het verhaal waarom. Vertel het hen en krijg het als theatergeschenk in beeld terug.

 • Zaterdag 07 mei, 11.00 u. - 13.00 u.
 • Zaterdag 07 mei, 14.30 u. - 16.30 u.

Soloconcertjes voor jou

Twee muzikanten, Giovanni Barcella en Jeroen van Herzeele van Lucinda Ra, brengen het ultieme intieme concert voor jou. In café Winket kan wie dat wil een lied gespeeld krijgen voor hem/haar/x alleen. Uiterst intiem en gezellig. Een unieke ervaring. 

[Lucinda Ra biedt wekelijks een artiestieke speelplek voor mannelijke gedetineerden in de gevangenis van Brugge. Ze experimenteren en improviseren met verschillende vormen van animatiefilm en muziek. Geen kant en klare scenario's, de gevangenen zijn aan zet.]

 • Zaterdag 14 mei, 14.30 u. - 16.30 u.

Bankcontact

Dieter Missiaen is een artiest met een eigen tribune, bestaande uit verschillende banken. Door Covid was er een lange tijd dat hij niet kon spelen en geen publiek had. Daarom besloot hij de stad in te gaan met een bank, een onderdeel van zijn tribune. Nu zat zijn publiek er niet op maar hijzelf. Hij probeerde vooral aanwezig te zijn. Al snel leerde hij dat zoveel mensen hun verhaal willen vertellen aan iemand die tijd heeft om te luisteren. En zo luisterde hij naar veel mooie verhalen, maar ontmoette hij ook veel mensen in ellende.,Voor hem werd het duidelijk dat onze samenleving iets mist. En dat iets is tijd, aandacht, vriendelijkheid en aanwezigheid.

Dieter zet zijn bank op aan Café Winket. Welkom op de bank. 

Een product van Compagnie Krak.

 
 • Woensdag 4 mei, 15.00 u. - 16.30 u. 
 • Woensdag 11 mei, 15.00 u. - 16.30 u. 

© Adobe Stock / Maria Marganingsih