Café Winket: Documentaire de Kolonie | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
6 juni 2022

Onze vrijwilligers van de Werkgroep Veiligheid en Ontwapening schreven een Manifest voor Vrede. Lanceer dit mee op onze bewegingsdag.

8 juni 2022

Het Vredeshuis Aalst organiseert een gesprek over het boek 'Ik weiger te haten. De mechanismen die het antisemitisme veroorzaken en in stand houden'. Auteur Geert Vervaele zal verschillende onderwerpen uit het boek belichten, waaronder de kwestie van het Aalsters carnaval.

10 juni 2022

Zit jij ook met veel vragen over de oorlog in Oekraïne? Kom dan naar onze gespreksavond op 10 juni in het Muntpunt in Brussel en stel je vragen aan een deskundig panel.

4 mei, 2022 - 19:30

Café Winket: Documentaire de Kolonie

Documentaire over een ogenschijnlijk banaal bushokje in een natuurgebied van 600 hectare in de Kempense gemeente Merksplas. In dat natuurgebied, bekend als de kolonie, ligt de gevangenis van Merksplas. Een film over het hedendaagse taboe ‘op bezoek gaan in de gevangenis’.

Als je in Turnhout op bus 432 stapt, dan ben je nog vrij anoniem. Op dat moment heb je nog niet het gevoel van : ze weten waar ik naartoe ga. Je kan naar Vosselaar, Rijkevorsel of Brecht moeten. Maar als je dan klaar gaat staan in de bus om af te stappen aan bushalte kolonie, dan voel je de ogen branden en dan zie je dat de mensen je bekijken als :’ zo ziet er iemand uit die naar de gevangenis moet gaan.’

Regisseur Filip Lenaerts stelde zich enkele maanden op aan het bushokje. Hij zocht en vond langzaam contact met de bezoekers van mensen in detentie in Merksplas. Een boeiende rit die je meeneemt in de belevingswereld van de naastbestaande en het bezoek aan zijn geliefde of familielid in de gevangenis.

Na de documentaire kan het publiek in gesprek gaan met regisseur Filip Lenaerts.

Praktisch:

  • Woensdag 4 mei om 19.30 u.
  • De Belgiek - mobiele cultuurzaal.
  • Op het grasplein naast de ingang van de gevangenis Brugge
  • Lege Weg 200, 8200 Sint-Andries
  • Gratis maar inschrijven verplicht

Ja, ik schrijf me in.