Conferentie - Parliamentary War Powers: National and European Perspectives | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
23 januari 2020

Met een groep wijkbewoners uit de Hasseltse wijken Hollandsveld, Katerina of de Kempische Wijk zullen we een voorstelling maken. De voorstelling met situaties uit het dagdagelijkse leven wordt vertoond tijdens Tournée Locale.

25 januari 2020

Sluit je aan bij de Vredeswake op zaterdag 25 januari 2020 om oorlog met Iran te vermijden! 14u op het Europaplein aan Brussel-Centraal.

30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 geeft Paul Lansu een lezing in de kerk van oud Waterschei in Genk.

25 mei, 2018 - 09:00

Conferentie - Parliamentary War Powers: National and European Perspectives

Op 25 mei 2018 organiseren het Rolin-Jaequemyns International Law Institute (GRILI) van de UGent en het Centre for Global Governance Studies (GGS) van de KU Leuven, in samenwerking met Pax Christi Vlaanderen en Vredesactie, een conferentie over buitenlandse militaire operaties.

De internationale conferentie, die plaatsheeft in het federaal parlement, wil een beeld schetsen van het democratisch kader waarin buitenlandse militaire missies plaatshebben. Zij zal dieper ingaan op de rol van het parlement in het inzetten van troepen: bij de initiële beslissing maar ook tijdens en na de operaties. De conferentie brengt een aantal experts uit binnen- en buitenland samen die de parlementaire invloed op besluitvorming inzake militaire operaties onderzochten, en bekeken hoe de noodzakelijke transparantie en democratische verantwoording in dit kader verzoend kunnen worden met nationale veiligheid en vertrouwelijkheid.

De sprekers bekijken welke impact het parlement in verschillende Europese landen – Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en Frankrijk – heeft op de militaire inzet, en welke factoren daarin een rol spelen. Puttend uit de ervaringen van de buurlanden, gaan zij een gesprek aan over de situatie in België, waar de formele parlementaire invloed op dit moment beperkt is. In een afsluitend panelgesprek wordt de democratische verantwoordelijkheid op Europees niveau tegen het licht gehouden, vooral dan met betrekking tot de operaties van de Common Security and Defence Policy (CSDP).

Praktisch:

Datum: vrijdag 25 mei 2018 – van 9 tot 17 uur
Locatie: Belgisch Federaal Parlement, Leuvenseweg 11, 1000 Brussel
Voertaal: Engels

Er wordt een gratis lunch aangeboden

Download hier het programma.

De registratie is afgesloten.