Debat: Het koloniale verleden van België | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
19 februari 2020

Op 19 februari 2020 organiseert het Centrum voor Vredesethiek van de KU Leuven i.s.m. Pax Christi Vlaanderen een colloquium over de ethische vraagstukken rond oorlogvoering met autonome wapensystemen.

2 maart 2020

Abouna Jens is priester en monnik van de gemeenschap van Deir Mar Moussa in Syrië, toegewijd aan de dialoog tussen christenen en moslims. Op 2 maart 2020 komt hij in Antwerpen vertellen over zijn werk, zijn ervaring en begeestering.

12 maart 2020

Op donderdag 12 maart 2020 organiseert OKRA een vastenconferentie met als thema: geloven in verzoening en de spiritualiteit van vredeswerk. Gastspreker is Paul Lansu.

5 oktober, 2017 - 19:00

Debat: Het koloniale verleden van België

Op 5 oktober 2017 organiseert Mahara een actualiteitsdebat aan de Universiteit Antwerpen over het koloniale verleden van België, en hoe daar in deze tijd mee om te gaan.

Na de recente gebeurtenissen in Charlottesville (VS), waarbij een groep extreemrechtse betogers protesteerden tegen de verwijdering van een gecontesteerd standbeeld van een generaal uit de Amerikaanse burgeroorlog, laaide ook bij ons de discussie op over de verwijdering van standbeelden en andere verwijzingen naar het koloniale verleden van België. In dat debat erkende zowat iedereen de zwarte bladzijden uit de Belgische geschiedenis, maar over de wijze waarop we hiermee moeten omgaan weerklonken verschillende inzichten en oplossingen.

In navolging van deze discussie organiseert Mahara - de islamitisch geïnspireerde studenten- en alumnivereniging - met haar gloednieuwe Debating Society op 5 oktober 2017 een actualiteitsdebat aan de Universiteit Antwerpen. De doelstellingen van dit evenement is enerzijds om meer achtergrond te verschaffen over dit gevoelig stukje geschiedenis, en anderzijds om een inhoudelijke discussie te voeren over de wijze waarop we als samenleving met die zwarte bladzijden uit onze Belgische geschiedenis moeten omgaan. Daarnaast leidt de avond ons ook naar de vraag hoe personen van Sub-Saharaanse afkomst deze geschiedenis beleven en of zij met stereotypen of enige vorm van discriminatie te maken krijgen die verband houden met het koloniale verleden.

Mahara heeft daarvoor een rijk gevuld panel aan experten en ervaringsdeskundigen samengesteld:

  • Herman Van Goethem (rector en historicus aan de UAntwerpen)
  • Sandrine Ekofo (juriste en oprichter van de jongerenorganisatie Kilalo)
  • Leo Neels (emeritus-hoogleraar media- en communicatierecht aan de UAntwerpen)
  • Els Keytsman (directrice van het Interfederaal Gelijkenkansencentrum Unia)
  • Nadia Nsayi (beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen)

Universiteit Antwerpen, Rodestraat 14, Antwerpen

Schrijf je in via deze pagina.

Foto: Creative Commons