Debatavond: 'Verzoening in contexten van sociale uitsluiting' | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
12 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo. Opgelet, deze wandeling is volgeboekt.

12 september 2020

Gids Michiel Stinckens brengt ons langsheen Hasseltse straten en pleinen die ooit een link hadden met het Belgische koloniale verhaal. Jij wandelt toch ook mee?!

19 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo.

3 april, 2019 - 20:00

Debatavond: 'Verzoening in contexten van sociale uitsluiting'

In het kader van de Leerstoel Vredeseducatie organiseert het Universitair Centrum Sint-Ignatius Antwerpen, in samenwerking met 11.11.11, Pax Christi en Sant’ Egidio op woensdag 3 april 2019 een debatavond over lokale praktijken van verzoening in gebroken gemeenschappen.

Deze sessie heeft plaats naar aanleiding van de herdenking van de 25ste verjaardag van de genocide in Rwanda. We vertrekken van een Rwandese praktijkcase in bemiddeling tussen daders en slachtoffers om na te gaan welke lessen wij daaruit kunnen trekken voor verzoeningspogingen in diverse contexten van sociale uitsluiting in onze eigen samenleving.

Verzoening in contexten van sociale uitsluiting

Hoe bewerk je verzoening in situaties waar groepen en individuen tegenover elkaar komen te staan? Wie is slachtoffer, wie is dader? Wat betekent dit voor de sociale cohesie in een samenleving? Dragen wij als maatschappij niet mee verantwoordelijkheid voor de context waarin zulke conflicten kunnen ontsporen? Wat denken mensen in diep gekwetste contexten daarover?

Drie theologen gaan de confrontatie met deze vragen aan.

Laurien Ntezimana is stichter en bezieler van de Rwandese ‘Association Modeste et Innocent’ AMI. Dit burgerinitiatief brengt daders en slachtoffers samen om hun trauma’s te verwerken. AMI werd daarvoor bekroond door Pax Christi en geniet de steun van 11.11.11.

Elías López-Pérez sj heeft een jarenlange veldexpertise ontwikkeld in verschillende conflictlanden. Hij doctoreerde op het thema van vergeving en verzoening in oorlogssituaties.

Jacques Haers sj is expert in bevrijdingstheologie en als pastoraal verantwoordelijke verbonden aan de KU Leuven. Hij zal het thema van deze avond vertalen naar situaties dichter bij huis.

Vier leidinggevende vrouwen van humanitaire organisaties delen hun ervaringen op vlak van bemiddeling voor kwetsbare maatschappelijke groepen:

  • Bea Cantillon, professor sociaal beleid, voorzitter van UCSIA en 11.11.11
  • Naima Charkaoui, kinderrechtencommissaris a.i.
  • Annemarie Gielen, algemeen directeur van Pax Christi Vlaanderen
  • Hilde Kieboom, voorzitter van Sant’Egidio

Meer info over de sprekers en volledig programma.

Praktische info:

Woensdag 3 april 2019
20-22.30 u.
Sint-Carolus Borromeuskerk
Hendrik Conscienceplein 6
2000 Antwerpen

Deelname is gratis, gelieve vooraf in te schrijven.

Schrijf in

Download de flyer voor dit event.