Hef mee het glas op het VN-Kernwapenverbod | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
12 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo. Opgelet, deze wandeling is volgeboekt.

12 september 2020

Gids Michiel Stinckens brengt ons langsheen Hasseltse straten en pleinen die ooit een link hadden met het Belgische koloniale verhaal. Jij wandelt toch ook mee?!

19 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo.

20 september, 2017 - 16:00

Hef mee het glas op het VN-Kernwapenverbod

Hef op 20 september 2017 samen met de Belgische Coalitie tegen Kernwapens een glas op het VN-kernwapenverbod!

Op 20 september, de dag voor de Internationale Dag van de Vrede, vindt in New York de officiële handtekeningceremonie plaats van het VN-kernwapenverdrag. Dit nieuwe verdrag verbiedt kernwapens en baant aldus de weg richting een kernwapenvrije wereld.

122 landen keurden de finale slottekst van het nieuwe VN-kernwapenverbod goed op 7 juli 2017. Bij de aanvang van het nieuwe werkingsjaar van de Verenigde Naties wordt dit nieuwe VN-verdrag opengezet ter ondertekening. De openingsceremonie is een bijzonder moment voor staatsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken om dit historische verdrag te ondertekenen.

Het belang van dit akkoord kan moeilijk onderschat worden. 72 jaar nadat de wereld tot tweemaal toe getuige was van de immense destructie die dit massavernietigingswapen aanricht, is er nu een begin gemaakt aan de uitbanning ervan.

Het VN-kernwapenverbod zal niet leiden tot de onmiddellijke eliminatie van alle kernwapens in de wereld (en België), maar verhoogt de druk op de kernwapenstaten om werk te maken van ontwapening en op financiële instellingen om niet langer in kernwapenproductie te investeren. De spanningen tussen Noord-Korea en de VS tonen het enorme potentiële gevaar van deze massavernietigingswapens en het belang om onze wereld zo vlug mogelijk kernwapenvrij te maken.

De Belgische regering steunt het VN-kernwapenverbod niet en zal zijn kat sturen naar de handtekenceremonie. Het is daarom belangrijk dat wij een duidelijk signaal geven aan onze regering en de Belgische minister van Buitenlandse zaken Reynders: wij willen een verbod op kernwapens en heffen daarom het glas op deze historische stap!

Doe met ons mee op 20 september!

Ministerie van Buitenlandse Zaken, Karmelietenstraat 15, 1000 Brussel
20 september 2017, 16-17 u.

Meer info bij pieter@vrede.be
www.nonukes.be