Herdenking 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
5 augustus 2020

Op woensdag 5 augustus herdenken we samen met de Leuvense Vredesbeweging de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki.

12 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo. Opgelet, deze wandeling is volgeboekt.

12 september 2020

Gids Michiel Stinckens brengt ons langsheen Hasseltse straten en pleinen die ooit een link hadden met het Belgische koloniale verhaal. Jij wandelt toch ook mee?!

5 augustus, 2020 - 12:30

Herdenking 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki

Op woensdag 5 augustus herdenken we samen met de Leuvense Vredesbeweging de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki met de grond gelijk gemaakt werden door twee atoombommen. Meer dan 210.000 mensen kwamen hierbij om en duizenden bleven verminkt achter. Deze zomer herdenken we de gevallen slachtoffers en kijken we vooruit naar de toekomst. Kernwapens zijn onaanvaardbare massavernietiginswapens en moeten dan ook zo snel mogelijk verdwijnen. Er bestaat geen mooier eerbetoon aan de slachtoffers en overledenen van toen. Gelukkig treedt het verbodsverdrag binnenkort in werking. Tijdens de herdenkingsactiviteit maken we dan ook ruimte om een oproep te herhalen aan de Belgische overheid om het verdrag te ondertekenen.

Solidariteitsactie

Vanaf 12u30 is iedereen welkom om mee solidariteit te betuigen tijdens een stille wake van Vrouwen in het Zwart. Nadien zullen er enkele speeches gedaan worden en kom je het verhaal achter de symboliek van de kraanvogels te weten. We laten van ons horen: Taiko Peace Project komt trommelen voor vrede. Er zal ook een symbolische verzending van kraanvogels gedaan worden aan de steden van Hiroshima en Nagasaki. Je hebt de mogelijkheid om je eigen kraanvogel te vouwen en mee op te sturen. Voor zij die niet kunnen wachten op de aankomst van de papieren kraanvogels kunnen via een online actie ook een digitale kraanvogel delen met de steden van Hiroshima en Nagasaki als een teken van solidariteit.

Voor wie er de dag zelf niet bij kan zijn, is er van 1 tot 31 augustus een tentoonstelling gecureerd door Mayors for Peace te bezichtigen met portretten van Hibakusha (overlevers van de atoomaanvallen) in de Sint-Michielskerk of ook wel vredeskerk.

Praktische info

Datum: woensdag 5 augustus 2020

Uur: 12u30 tot 14 uur

Plaats: Grote Markt Leuven voor het stadhuis 

Iedereen is welkom om zijn steun te komen betuigen!

Afbeelding: herdenkingsactie in Leuven augustus 2019