Agenda

Terug naar overzicht
9 augustus 2017

Op woensdag 9 augustus 2017 heeft in Leuven een vredeswake plaats, ter herdenking van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki.

25 augustus 2017

Van vrijdag 25 tot zondag 27 augustus 2017 heeft in Biezenmortel (NL) een bezinningsdriedaagse plaats met als thema ‘geweldloosheid en rechtvaardige vrede’

27 augustus 2017

Op zondag 27 augustus 2017 kun je Pax Christi Vlaanderen aantreffen op de jaarlijkse Cultuurmarkt Vlaanderen.

9 augustus, 2017 - 12:00

Herdenking atoomaanvallen van 1945

In 1945 dropten Amerikaanse bommenwerpers twee atoombommen boven Japan. Op 6 augustus werd Hiroshima getroffen, op 9 augustus Nagasaki. De steden lagen in puin, de bevolking werd gedecimeerd.

Ter herdenking van deze bombardementen heeft in Leuven, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog zelf grotendeels in de as werd gelegd, jaarlijks een wake of ander evenement plaats. Dit is een samenwerking tussen de Leuvense vredesbewegingen en Pax Christi Vlaanderen. Dit jaar stellen de Vrouwen in 't Zwart hun wekelijkse stille wake open voor deze herdenking. Een delegatie van ‘Act for Japan.be’ zal de deelnemers van de wake toespreken.

Bij deze gelegenheid verwijzen de vredesorganisaties ook naar de actualiteit: op 7 juli laatstleden werd in New York door 122 lidstaten van de Verenigde Naties gestemd over een verbod op kernwapens. België was niet bij de onderhandelingen aanwezig. Tijdens de wake bieden de vredesorganisaties een brief ter ondertekening aan, gericht aan premier Charles Michel, om de Belgische regering te vragen effectieve stappen te zetten om kernwapens te verbieden.

De vredeswake heeft plaats op het Martelarenplein in Leuven, vlak voor het station. De wake begint om 12 uur en duurt ongeveer een uur. Iedereen is welkom om solidariteit te betuigen met de slachtoffers van toen.

Ook in Gent, Bergen en Marchin hebben herdenkingen plaats:

- Voor de herdenking in Gent op 6 augustus 2017: klik hier.

- Voor de herdenking in Bergen en Marchin op resp. 5 en 6 augustus 2017: klik hier.