Info- en debatavond: All we (should) know about our bombs | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 geeft Paul Lansu een lezing in de kerk van oud Waterschei in Genk.

30 januari 2020

Met een groep wijkbewoners uit de Hasseltse wijken Hollandsveld, Katerina of de Kempische Wijk zullen we een voorstelling maken. De voorstelling met situaties uit het dagdagelijkse leven wordt vertoond tijdens Tournée Locale.

5 februari 2020

Heb je een link met DR Congo? Goesting om samen creatief aan de slag met verhalen van hier en uit Katana. Kom dan naar het startmoment op woensdag 5 februari om 18u30

11 april, 2018 - 20:30

Info- en debatavond: All we (should) know about our bombs

Op 11 april 2018 lichten Forensic Architecture en Airwars op uitnodiging van Vredesactie, Pax Christi Vlaanderen en de Beursschouwburg hun onderzoek naar bombardementen in Syrië en Irak toe.

Dankzij onderzoek van de twee organisaties kan informatie over de aard van de bombardementen en burgerslachtoffers haar weg vinden naar het publiek, waar overheden de lippen stijf op elkaar houden.

Omar Ferwati van Forensic Architecture maakte met open source informatie en via contacten met lokale inwoners een reconstructie van de plaatsen die werden gebombardeerd door de coalitiepartners in Syrië en Irak. Hij zal in Brussel meer vertellen over de tools en technieken die Forensic Architecture gebruikt om de informatie over bepaalde regio’s, gebouwen en (burger)slachtoffers in te winnen en te analyseren. Ferwati is vooral gekend voor zijn research omtrent de coalitiebombardementen op de Al-Jinah-moskee in Syrië.

Koen Kluessien van Airwars onderzoekt de luchtbombardementen in Syrië en Irak. Hij is ook een expert in de transparantie terzake in het Nederlandse en Belgische beleid. Beide landen zijn bijzonder karig met informatie over collaterale schade. Ariwars tracht de leemten in te vullen door erover te rapporteren en burgerslachtoffers bekend te maken.

Vredesactie en Pax Christi zullen bij deze gelegenheid dieper ingaan op hun recente rapport over het gebrek aan democratische controle over de militaire operaties van België. De organisaties willen het onder meer hebben over de totale windstilte over mogelijke collaterale schade van de Belgische missies in Syrië en Irak, na de bejubelde terugkeer van de Belgische F-16’s uit Jordanië.

De sprekers gaan aan het einde van de avond in debat en beantwoorden vragen van het publiek.

Gratis toegang. Inschrijven is aanbevolen via deze link.

Voertaal is Engels.

Beurscafé, Beursschouwburg, A. Ortstraat 20-28, Brussel.
11 april 2018, van 20.30 tot 22 u.

Artwork by www.leonardcools.be