Inspiratieavond ‘Dekolonisatie in het onderwijs’ | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
19 februari 2020

Op 19 februari 2020 organiseert het Centrum voor Vredesethiek van de KU Leuven i.s.m. Pax Christi Vlaanderen een colloquium over de ethische vraagstukken rond oorlogvoering met autonome wapensystemen.

2 maart 2020

Abouna Jens is priester en monnik van de gemeenschap van Deir Mar Moussa in Syrië, toegewijd aan de dialoog tussen christenen en moslims. Op 2 maart 2020 komt hij in Antwerpen vertellen over zijn werk, zijn ervaring en begeestering.

12 maart 2020

Op donderdag 12 maart 2020 organiseert OKRA een vastenconferentie met als thema: geloven in verzoening en de spiritualiteit van vredeswerk. Gastspreker is Paul Lansu.

24 oktober, 2018 - 19:00

Inspiratieavond ‘Dekolonisatie in het onderwijs’

Op 24 oktober 2018 stelt Studio Globo Sporen van Kolonisatie voor, een nieuw lespakket over dekolonisatie.

De Belgische koloniale geschiedenis is niet louter iets van het verleden. Ook vandaag kleurt het onze samenleving. Het ligt aan de basis van de grote diversiteit in België. Maar jammer genoeg ligt het ook aan de basis van heel wat stereotyperingen, vooroordelen en stigmatiseringen.

Door een licht te werpen op onze geschiedenis, begrijpen we actuele problemen beter. Dàt is de opzet van ons nieuw lesmateriaal 'Sporen van Kolonisatie', dat  op 24 oktober 2018 wordt voorgesteld.

Op de inspiratieavond kan u op SPEEDDATE met enkele intrigerende sprekers, die u meer kunnen vertellen rond dekolonisatie.

  • Charlotte Mbuyi geeft je tips & trics om jongeren van kleur beter te ondersteunen. Ze haalt haar inspiratie uit de werking KILALO, een organisatie die jongeren van Afrikaanse afkomst ondersteunt en inspireert op basis van onderwijs, cultuur en vrijetijdsbesteding.
  • Stella Nyanchama Okemwa van Hand in Hand tegen racisme vzw motiveert je actie te ondernemen en geeft je advies om jouw school te dekoloniseren. 
  • De kunstenaars Lukas Verdijk & Vesna Faassen stellen je hun publicatie 'Wanneer we spreken over kolonisatie' voor.
  • Anne Kohlbacher gaat met jou in gesprek over de meerperspectiviteit in het geschiedenisonderwijs. Ze werkte een lessenreeks uit rond het koloniaal verleden voor het secundair onderwijs.
  • Katrien Van Craenenbroeck maakt je wegwijs in het educatieve aanbod van het hernieuwde KMMA.
  • Nadia Nsayi vertelt over het belang van duiding bij het koloniaal erfgoed; Ze spreekt in naam van Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen die gegidste rondleidingen geven in 'koloniaal Antwerpen' voor jongeren en volwassenen.

Praktisch

De inspiratieavond vindt plaats op 24 oktober 2018 van 19 tot 21u.
Adres: Studio Globo Antwerpen, Rolwagenstraat 73, 2018 Antwerpen.

Inschrijven is gratis.