Israël & Palestina, de kaarten op tafel: gespreksavond met Brigitte Herremans en Ludo Abicht | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
5 augustus 2020

Een stille wake en een symbolische verzending van kraanvogels naar Hiroshima en Nagasaki ter ere van de vele slachtoffers met een duidelijke boodschap: Nooit meer!

12 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo. Opgelet, deze wandeling is volgeboekt.

12 september 2020

Gids Michiel Stinckens brengt ons langsheen Hasseltse straten en pleinen die ooit een link hadden met het Belgische koloniale verhaal. Jij wandelt toch ook mee?!

8 maart, 2017 - 20:00

Israël & Palestina, de kaarten op tafel: gespreksavond met Brigitte Herremans en Ludo Abicht

Op woensdag 8 maart 2017 organiseert ATTENT, Netwerk voor maatschappelijke inzet in het Bisdom Antwerpen, een open gespreksavond rond Israël & Palestina naar aanleiding van het boek “Israël & Palestina, de kaarten op tafel” van Brigitte Herremans en Ludo Abicht.

Het Israëlisch-Palestijns conflict is als nieuwsonderwerp enigszins op de achtergrond geraakt. De situatie zit sinds 2000 muurvast. Veel mensen die betrokken waren bij vredesgesprekken hebben de hoop op een tweestatenoplossing – een onafhankelijke Palestijnse staat naast de staat Israël – opgegeven en lijken zich neer te leggen bij een ‘eenstaatrealiteit’.

In “De kaarten op tafel” keren Brigitte Herremans en Ludo Abicht, aan de hand van een historisch overzicht, terug naar de essentie van het conflict: land en basisrechten. Israël heeft een eigen staat en het verhindert de oprichting van een Palestijnse staat. Palestijnse en Israëlische mensenrechtenactivisten en academici illustreren hoe Israël ongehinderd de nederzettingenbouw opdrijft en de Palestijnse maatschappij systematisch verwoest.

De auteurs betogen dat een tweestatenoplossing geen onmogelijke wensdroom is. Wel is een moediger engagement van beleidsmakers en een kritische benadering tot het conflict nodig. Die kritische houding baseert zich eerder op feiten dan op emoties en durft het onrecht aan beide kanten benoemen. Het is een noodzakelijke voorwaarde voor een effectief vredesproces. Een rechtvaardige oplossing van het conflict blijft immers essentieel: voor Palestijnen en Israëli’s én voor de bevordering van de stabiliteit in het Midden-Oosten.

Brigitte Herremans is arabiste en medewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Ludo Abicht is filosoof, auteur en gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen.

De gespreksavond vindt plaats in het auditorium van het Theologisch en Pastoraal Centrum, Groenenborgerlaan 149, Antwerpen. Moderator is Luc Claessens, voorzitter van ATTENT.

Aanvang: 20 u.
Deelname: vrije bijdrage.

ATTENT, Netwerk voor maatschappelijke inzet in het Bisdom Antwerpen

Facebook: Brigitte Herremans
Twitter: @Briherremans