Kernwapens in België - Tijd voor een transparant debat | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
29 september 2021

E.H. Paul Lansu, bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen, gaat voor in deze oecumenische vredesdienst.

30 september 2021

In "The People's Patriarch" deelt patriarch Michel Sabbah op indringende wijze zijn bezorgdheden over zijn geliefde Palestina en Jeruzalem. Kijk mee en laat je raken.

3 oktober 2021

We Are Belgium Too roept op tot een nationale betoging voor een duurzame en humane oplossing voor de 150.000 mensen zonder papieren in België. 

5 mei, 2021 - 19:30

Kernwapens in België - Tijd voor een transparant debat

Op woensdag 5 mei staan we tijdens het vredescafé stil bij de kernwapenproblematiek, meer bepaald de kernwapens gestationeerd in België. Sinds 1963 liggen er naar schatting 20 kernwapens, eigendom van de Verenigde Staten, op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. De aanwezigheid van deze kernbommen wordt door de regering tot op de dag van vandaag nog steeds “bevestigd noch ontkend”.

We gaan dieper in op hoe de kernbommen in België zijn terecht gekomen en waarom dit een uitstekend voorbeeld van sluipende besluitvorming is. Die sluipende besluitvorming zorgt er al bijna 60 jaar voor dat er kernwapens in België liggen. 60 jaar zonder een open en democratisch debat, dit kunnen we toch niet langer pikken?

Het is hoogtijd dat we onze politici wakker schudden om ervoor te zorgen dat er een einde komt aan die sluipende besluitvorming. We roepen onze parlementsleden op om een open debat aan te gaan over de kernwapens in ons land. Daarom lanceren we met de Belgische Coalitie tegen kernwapens een petitie om ervoor te zorgen de stem van de Belg gehoord wordt. Uit opiniepeilingen blijkt namelijk dat een overgrote meerderheid geen kernwapens in ons land wil.

In dit Webinar gaan we na hoe geschiedkundige en politieke factoren de sluipende besluitvorming mee tot stand brachten en benadrukken we het belang van de lancering van onze petitie. Het Vredescafé wordt georganiseerd in samenwerking met Pax Christi, No Nukes en Vrede vzw.

Concreet

Waar? Zoom Webinar

Wanneer? Woensdag 5 mei om 19u30

Interesse? Schrijf je online in!

Ja, ik volg mee