Killer Robots: Autonomy versus Humanity? | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
1 oktober 2022

De lokale Pax Christi groep Haacht organiseert de 7de Vredeswandeling in het groen rond Haacht.

2 oktober 2022

Fiets- en Picknickactie in Brussel om kernwapens België (en de hele wereld) uit te krijgen

10 oktober 2022

In België is de doodstraf officieel afgeschaft. Toch zijn er vragen te stellen bij het Belgisch detentiebeleid. Want ... 'Wat als straf doodmaakt?' Staat levenslang opsluiten niet gelijk met een doodstraf? Wat met het groot aantal zelfdodingen? Luister mee naar gastspreker Koen Geens.

10 november, 2021 - 19:30

Killer Robots: Autonomy versus Humanity?

Artificiële intelligentie zorgt ervoor dat de relatie tussen mens en maatschappij diepgaand verandert. Nieuwe technologieën hebben potentieel om een positieve impact op de maatschappij te hebben. Toch mogen we ook niet blind zijn voor de gevaren ervan. De investeringen en het onderzoek van militaire grootmachten naar autonome wapensystemen is zo één van die gevaren. Het zou ertoe kunnen leiden dat de beslissing over leven of dood niet langer door een mens genomen wordt, maar in de handen van machines valt. Feilbare algoritmische berekeningen zorgen voor digitale dehumanisering. Wat als het fout loopt? Wie is er verantwoordelijk? En zijn machines in staat ethische en morele beslissingen te maken over leven en dood?

De voorbije jaren vonden binnen de VN uitvoerige gesprekken plaats over een verbod op autonome wapensystemen. Ook België nam actief deel aan deze gesprekken. In december is het moment aangebroken waarop landen hier eindelijk over zullen moeten beslissen. De technologische ontwikkelingen gaan snel, de tijd dringt!

Op 10 november gaan we daarom in gesprek met:

  • De Campaign to Stop Killer Robots

De internationale Campaign to Stop Killer Robots, die ondertussen meer dan 180 organisaties wereldwijd telt, ijvert ervoor dat de menselijke controle over het gebruik van geweld steeds bewaard blijft. De enige manier om dit te doen is door een nieuw internationaal verdrag te sluiten.

  • Tony Belpaeme – Prof. Dr. Robotica (UGent & University of Plymouth) 

Prof. Belpaeme focust in zijn onderzoek op cognitieve robotica. Op die manier gaat hij op zoek naar de wetenschap en technologie rond artificiële intelligentie en interacties tussen mens en robot. Hij gaat niet alleen op zoek naar de theorie maar probeert deze ook steeds op een maatschappijrelevante manier toe te passen.

  • Ethicus (tbc)
  • Gemodereerd door Inge Vrancken, VRT NWS.

Praktisch

  • Woensdag 10 november van 19u30 tot 21u
  • VUB U-residence, Generaal Jacqueslaan 271, 1050 Brussel
  • Ook online te volgen. 
  • De avond verloopt in het Engels.
  • Gratis, maar inschrijving verplicht. - De link en het precieze lokaal word je na inschrijving toegestuurd.

Inschrijvingsformulier