Kleine Helden: deel 1 - mensenrechtenverdedigers in Guatemala | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
19 februari 2020

Op 19 februari 2020 organiseert het Centrum voor Vredesethiek van de KU Leuven i.s.m. Pax Christi Vlaanderen een colloquium over de ethische vraagstukken rond oorlogvoering met autonome wapensystemen.

2 maart 2020

Abouna Jens is priester en monnik van de gemeenschap van Deir Mar Moussa in Syrië, toegewijd aan de dialoog tussen christenen en moslims. Op 2 maart 2020 komt hij in Antwerpen vertellen over zijn werk, zijn ervaring en begeestering.

12 maart 2020

Op donderdag 12 maart 2020 organiseert OKRA een vastenconferentie met als thema: geloven in verzoening en de spiritualiteit van vredeswerk. Gastspreker is Paul Lansu.

9 oktober, 2017 - 19:30

Kleine Helden: deel 1 - mensenrechtenverdedigers in Guatemala

De reeks 'Kleine Helden' belicht het werk van een aantal mensenrechtenverdedigers.

Overal ter wereld neemt het geweld tegen verdedigers van mensenrechten toe. Wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen? Tijdens drie gespreksavonden gaan we op zoek naar antwoorden.

Deel 1: mensenrechtenverdedigers in Guatemala

Met Gustavo Illescas (CMI, Guatemala), Eva Brems (Professor Mensenrechten UGent), Ellen Desmet (Mensenrechtencentrum UGent), Wies Willems (Broederlijk Delen).

Tijdens deze eerste avond focussen we op de bedreigingen voor activisten die opkomen voor de bescherming van de natuur en het leefmilieu in Guatemala. Het grondstoffen- en energiebeleid van de overheid leidt er tot gewelddadige onderdrukking van de inheemse bevolking en sociale organisaties.

Gustavo Illescas (foto) is journalist en medeoprichter van het alternatieve mediaplatform Centro de Medios Independientes (CMI). Sinds 2013 werkt hij daarnaast als politiek analist voor de mensenrechtenorganisatie CALDH.
Omwille van zijn kritische verslaggeving over landconflicten kreeg Gustavo al meermaals bedreigingen. Hij was ook rechtstreekse getuige van talrijke mensenrechtenschendingen door bedrijven en de overheid.

Professor Eva Brems van de Universiteit Gent verzorgt de inleiding. Gustavo Illescas en Wies Willems van Broederlijk Delen gaan daarna in gesprek met het publiek, onder leiding van Ellen Desmet (Mensenrechtencentrum UGent).

Maandag 9 oktober 2017, 19.30 u.
Filmzaal Plateau, Paddenhoek 3, Gent.
Vertaling Spaans-Nederlands wordt voorzien

'Kleine Helden’ is een initiatief van Broederlijk Delen, in samenwerking met Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Amnesty International Vlaanderen.