Lancering boek Ik weiger te haten. De mechanismen die antisemitisme veroorzaken en in stand houden. | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
13 december 2022

De oorlog blijft duren in Oekraïne. Welke verschillende partijen zijn betrokken in het conflict? Wat zijn hun belangen en met welke agenda handelen ze?

26 januari, 2022 - 19:00

Lancering boek Ik weiger te haten. De mechanismen die antisemitisme veroorzaken en in stand houden.

Samen met uitgeverij Kritak brengt Pax Christi Vlaanderen een boek uit over een thema, dat gevoelig ligt: antisemitisme. Door het netelig karakter wordt het - in onze ogen nochtans ernstig - probleem van antisemitisme steeds vaker verzwegen of omzeild en gaat men discussies uit de weg. Bovendien krijgt het discours van de valse framing hierrond steeds meer ruimte. Tijd dus voor een boek dat inzicht brengt en tot actie motiveert. 

Geert Vervaele, lid van de werkgroep Israël-Palestina van Pax Christi, begon in het najaar van 2019 te schrijven aan een nota. De nota werd een boek van maar liefst 350 blz.! Hij ontrafelt in het boek het ingewikkelde kluwen van echt en vermeend antisemitisme en de bewuste maar nefaste vermenging van antisemitisme, antizionisme en kritiek op de staat Israël. Hij onderzoekt de oorzaken en de mechanismen die actueel antisemitisme veroorzaken. Eveneens analyseert hij de wijze waarop het label antisemitisme als wapen wordt ingezet om verzet tegen de politiek van Israël te doen verstommen. Het boek gaat ook in op de rol die religie en theologie spelen in het hedendaagse antisemitisme. Het boek biedt inzichten in antisemitisme en in de kwestie Israël-Palestina, maar ook in de spiritualiteit om met deze kwesties om te gaan.

Antisemitisme maakt nog steeds slachtoffers

Antisemitisme behoort, net als andere vormen van racisme en discriminatie, jammer genoeg nog niet tot het verleden. De opkomst van nieuwrechtse ideeën doen discriminatie en haat toenemen, ook tegen Joden. Angst voor de vreemde ander, gebrek aan openheid, eenzijdige focus op de eigen identiteit en tegenstellingen tussen wij-zij bieden een voedingsbodem voor racisme en dus ook voor antisemitisme. Daarom zet Pax Christi de strijd ertegen weer op de agenda.

Boeklancering:

- woensdag 26 januari 2022, om 19u

- locatie: online: via Zoom

- programma: Ludo Abicht (filosoof en publicist) verzorgt de inleiding, waarna Gie Goris (voormalig hoofdredacteur MO*) in gesprek gaat met auteur Geert Vervaele en met Yael Brakin van Een andere Joodse stem.

- deelname is gratis, inschrijven verplicht. Op 26 januari om 12u sluiten we de inschrijvingen af.

Schrijf in via deze link 

- Reserveer uw boek nu al via de webshop van Kritak/ Lannoo, kostprijs €29,99. Op dezelfde site kan u (rechts op de pagina, onder de reservatieknop) ook klikken op levering als e-book. Dan is de prijs €15,99.

Meer informatie: mail naar Annemarie Gielen (Pax Christi Vlaanderen) of Laurence Deschout (Uitgeverij Lannoo/ Kritak)