Lezing: 100 jaar na het verdrag van Versailles | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
10 juni 2020

Ga samen met Nadia Nsayi en verschillende gasten, personages uit haar recente boek ‘Dochter van de dekolonisatie’ online in gesprek.

15 juni 2020

Op 15 juni sluiten we de 2020-editie van de reeks 'Samen lezen' af. 'Samen lezen' is een laagdrempelige manier om mensen met diverse achtergronden samen te brengen door samen te lezen, te luisteren en te vertellen.

27 juni 2020

Onder de noemer ‘Verhalen over Congo in Brussel’ neemt gids Michiel Stinckens je mee langsheen de belangrijkste Brusselse machtscentra van de kolonie/Vrijstaat. Opgelet: deze wandeling is volzet én onder voorbehoud.

30 januari, 2020 - 18:30

Lezing: 100 jaar na het verdrag van Versailles

Op donderdag 30 januari 2020 geeft Paul Lansu een lezing in de kerk van oud Waterschei in Genk.

“Nooit meer oorlog”, zo klonk duidelijk de boodschap na het einde van de eerste wereldoorlog. Met dat doel voor ogen startten de politieke leiders van de overwinnaars begin 1919 in Parijs een conferentie, die in juni van dat jaar uitmondde in ‘Het verdrag van Versailles’. Het verdrag trad in werking op 10 januari 1920.

Een opmerkelijke uitkomst van dat verdrag was de grondige hertekening van de kaart van Europa: Polen kwam terug op de kaart (het werd na 1815 verdeeld over Rusland, Pruisen en Oostenrijk), Duitsland moest gebieden afstaan (onder meer het door Duitsland in 1870 veroverde Elzas-Lotharingen), België kreeg enkele Duitse grensgebieden (de Oostkantons), Joegoslavië kwam op de kaart, Oostenrijk-Hongarije werd ontmanteld (Hongarije moest 2/3 van zijn grondgebied afstaan), enz...

Het Ottomaanse Rijk (met onder meer Palestina, Irak, de Koerden), dat in 1918 mee ten onder gegaan was, werd verdeeld onder de overwinnaars Frankrijk en Engeland.

Ondertussen weten we dat het doel “nooit meer oorlog” niet werd bereikt, want 20 jaar later startte een nieuwe oorlog met als een van de grote drijfveren: de “schande van Versailles”, zoals ze door nazi-Duitsland werd genoemd, ongedaan maken. En tot op vandaag is het Midden-Oosten een bron van instabiliteit en conflicten.

“Het verdrag van Versailles” laat dus 100 jaar later zijn sporen na, zeker in het Midden-Oosten, evenals in Centraal en Oost-Europa.

Praktisch:

  • Datum:donderdag 30 januari 2020
  • Plaats:Kerk van oud Waterschei, André Dumontlaan 218, 3600 Genk
  • Aanvang: 18.30 u.
  • Prijs: gratis
  • Inlichtingen: felixbergers@hotmail.com of 089/35 64 20
  • Inschrijven is niet nodig
  • Organisatie: Trefcentrum voor Levensbeschouwingen (Universiteit voor het Maatschappelijk Belang)

Paul Lansu is priester. Hij is bestuurder bij Pax Christi International (Brussel) en Pax Christi Vlaanderen (Antwerpen). Als Senior Policy Advisor heeft hij jarenlang ervaring en kennis opgedaan op het vlak van veiligheid en ontwapening, mensenrechten, vredesopbouw, spiritualiteit, theologie en interreligieuze dialoog.