Livestreaming Ceremonie Israëlisch-Palestijnse Memorial Day 2021 | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
29 september 2021

E.H. Paul Lansu, bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen, gaat voor in deze oecumenische vredesdienst.

30 september 2021

In "The People's Patriarch" deelt patriarch Michel Sabbah op indringende wijze zijn bezorgdheden over zijn geliefde Palestina en Jeruzalem. Kijk mee en laat je raken.

3 oktober 2021

We Are Belgium Too roept op tot een nationale betoging voor een duurzame en humane oplossing voor de 150.000 mensen zonder papieren in België. 

13 april, 2021 - 19:15

Livestreaming Ceremonie Israëlisch-Palestijnse Memorial Day 2021

Jaarlijks worden op de Israëlische Memorial Day de Israëlische slachtoffer van oorlog en terreur herdacht. Al sinds 2006 organiseren Combatants for Peace en Parents' Circle - Families Forum een ceremonie voor zowel de Israëlische àls de Palestijnse slachtoffers.

Buma Inbar verloor zijn zoon Yotam in Libanon, toen die daar in het Israëlisch leger zijn dienstplicht vervulde. In 2006 klopte hij aan bij Combatants For Peace met een idee: een gezamenlijke herdenkingsceremonie voor Israëli's én Palestijnen, aan de vooravond van de Israëlische Memorial Day. Voor Buma was dit de juiste manier om te gedenken, en om anderen eraan te herinneren, dat oorlog alleen maar meer oorlog, vernietiging en pijn brengt. Sinds de visie van Buma tot leven kwam, heeft Combatants of Peace jaarlijks de Israëlisch-Palestijnse herdenkingsceremonie gehouden, samen met Parents' Circle.

Ze gedenken alle slachtoffers van dit voortdurende conflict, aan beide zijden. Ze gedenken dat ze allemaal verdriet, pijn en verlangen voelen, zowel Israëli's als Palestijnen, en ze gedenken dat ze allemaal slachtoffers van dit conflict zijn, maar dat zij ook degenen zijn die het conflict hebben veroorzaakt - dus is het hun verantwoordelijkheid om het te beëindigen.

Pax Christi Vlaanderen steunt dit initiatief van Combatants for Peace en Parents' Circle: het getuigt van de diepe wens om tot vrede en verzoening te komen.  Ook wij en vele anderen in de wereld willen deze slachtoffers herdenken.

De ceremonie vol van muziek, getuigenissen en voordrachten werd vorig jaar wereldwijd door meer dan 200.000 mensen gevolgd. De getuigenissen van mensen van verschillende nationaliteiten en overtuigingen nemen het publiek mee in het leed dat al deze mensen verenigt: het wegvallen van een geliefde door terreur, oorlog of ander dodelijk geweld. 

Samen met Broederlijk Delen bieden we jullie dit jaar de kans om de ceremonie live mee te maken via web streaming.

Praktisch:

  • Dinsdag 13 april om 19u30.
  • Online via Zoom. Je ontvangt de link na inschrijving op 12 april.
  • Gratis
  • Inschrijven verplicht (mogelijk tot 11 april)

Ja, ik gedenk mee de slachtoffers.