Lunchlezing 29 mei: "Duurzame Vrede en de VN: Welke Rol voor de EU en haar Lidstaten?" | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
19 februari 2020

Op 19 februari 2020 organiseert het Centrum voor Vredesethiek van de KU Leuven i.s.m. Pax Christi Vlaanderen een colloquium over de ethische vraagstukken rond oorlogvoering met autonome wapensystemen.

2 maart 2020

Abouna Jens is priester en monnik van de gemeenschap van Deir Mar Moussa in Syrië, toegewijd aan de dialoog tussen christenen en moslims. Op 2 maart 2020 komt hij in Antwerpen vertellen over zijn werk, zijn ervaring en begeestering.

12 maart 2020

Op donderdag 12 maart 2020 organiseert OKRA een vastenconferentie met als thema: geloven in verzoening en de spiritualiteit van vredeswerk. Gastspreker is Paul Lansu.

29 mei, 2017 - 12:00

Lunchlezing 29 mei: "Duurzame Vrede en de VN: Welke Rol voor de EU en haar Lidstaten?"

Wat? Op maandag 29 mei 2017 (12-14h) organiseert Pax Christi Vlaanderen, samen met de Vereniging voor de Verenigde Naties en het Leuven Centre for Global Governance Studies, een lunchlezing: "Duurzame Vrede en de VN: Welke Rol voor de Eu en haar Lidstaten?". Deelname is gratis maar inschrijving is wel vereist voor 28 mei 2017 via info@vvn.be.

Waar? United Nations Regional Information Centre (UNRIC), 8e verdieping, blok C2, Wetstraat 155, Brussel

Welke sprekers?

Professor Joachim A. Koops is Decaan van het Vesalius College, VUB, onderzoeksprofessor aangaande Europees Veiligheids- en Defensiebeleid aan het VUB Institute for European Studies. Hij is tevens oprichtend Directeur van the Global Governance Institute (GGI). Zijn onderzoeksvelden betreffen theorie en praktijk van 'global governance', inter-organizationele samenwerking en rivaliteit (met een specifieke focus op de NAVO, de EU en de VN) evenals crisis management, peacekeeping en peacebuilding. Voorheen was hij Lessons Learned adviseur bij de Chief of Staff van de Standby High Readiness Brigade for UN Operations (SHIRBRIG) en tevens adviseur van het hoofd van het UN Liaison Office for Peace and Security in Brussel (UNLOPS) en het hoofd van de Partnership Unit of the Department of Peacekeeping Operations (DPKO) in New York in 2012.
 
Kamiel Mesie is medewerker politieke zaken bij het UN Liaison Office for Peace and Security in Brussel (UNLOPS). Voorheen werkte hij bij de delegatie van de Europese Unie bij de Verenigde Naties in New York, waar hij voornamelijk verantwoordelijk was voor aangelegenheden betreffende het 3e Comité en de Veiligheidsraad. Daarvoor werkte hij bij de OSCE Parlementaire Vergadering en als consultant voor het OSCE Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten. Mr. Mesie heeft tevens werkervaring bij NGO's en werkte als stagiair bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Hij heeft een bachelor diploma in European Studies evenals een master diploma in Human Rights and Democratization van het European Institute for Human Rights in Venetië, Italië.
 
Ambassadeur Werner Bauwens is heden Adjunct Directeur-Generaal voor Multilaterale Zaken en Mondialisering (DGM) bij het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij staat ook aan het hoofd van de Directie Verenigde Naties en de Task Force voor de Campagne voor een Belgische zetel in de VN Veiligheidsraad. In het verleden had hij verschillende functies in België en daarbuiten, met een focus op multilaterale zaken in de context van de EU, NAVO, OVSE en de VN. Ambassadeur Bauwens studeerde rechten aan de KU Leuven en politieke wetenschappen aan de Johns Hopkins University. Hij was eveneens assistent professor aan de université de liège, co-redacteur van “The Art of Conflict Prevention” en “The Security of Smaller States”, en publiceerde meerdere artikels over Europese veiligheid.