Nakba Stops: wandel mee in vier steden | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
29 september 2021

E.H. Paul Lansu, bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen, gaat voor in deze oecumenische vredesdienst.

30 september 2021

In "The People's Patriarch" deelt patriarch Michel Sabbah op indringende wijze zijn bezorgdheden over zijn geliefde Palestina en Jeruzalem. Kijk mee en laat je raken.

3 oktober 2021

We Are Belgium Too roept op tot een nationale betoging voor een duurzame en humane oplossing voor de 150.000 mensen zonder papieren in België. 

15 mei, 2021 - 10:00

Nakba Stops: wandel mee in vier steden

Op 15 mei 2021 organiseert Pax Christi Vlaanderen samen met verschillende partners een tocht om de voortdurende Palestijnse 'Nakba' te gedenken: Nakba Stops. Ca. 750.000 Palestijnen werden rond 15 mei 1948 uit hun huizen en dorpen verdreven. Het overgrote deel van hen kon nooit meer terugkeren.

De Nakba

Bij het aflopen van het Britse mandaat over Palestina, op 14 mei 1948, riep David Ben-Gurion over het grootste deel van dit gebied de onafhankelijke staat Israël uit. In deze periode werden meer dan 400 Palestijnse dorpen door Israël van de kaart geveegd en ca. 750.000 Palestijnen op de vlucht gejaagd. Het merendeel van de gevluchte Palestijnen kon nooit naar hun huis terugkeren. Deze periode wordt door hen beschreven als ‘nakba’ of ‘catastrofe’.

De Nakba duurt echter voort. Een voorbeeld. 2020 is een triest hoogtepunt in het aantal vernielingen die Israël toebracht aan Palestijnse eigendommen. Waarom horen we daar niets over? Het gaat nochtans om eigendommen waar Israël niets mee te maken heeft, en die vaak met geld van de Europese Unie, maar ook België, werden opgebouwd. OCHA, de VN organisatie voor de coördinatie van humanitaire hulp, heeft weet van 848 vernielingen in 2020. Met de vernielingen gaan ook uitdrijvingen van gezinnen gepaard. In de Westelijke Jordaanoever ging het in 2020 bijvoorbeeld om 996 mensen waarvan 518 kinderen. 156 eigendommen waren gefinancierd door donoren als België en de Europese Unie.

Nakba Stops

Wij willen dat de Nakba stopt. Om mensen bewust te maken van de impact van de voortdurende Nakba op het leven van de Palestijnen zetten wij je aan het wandelen langs 10 staties of 'stops'. Dankzij de inzet van vrijwilligers en lokale groepen kan je op zaterdag 15 mei 2021 een wandeling maken in de steden Antwerpen, Gent, Mechelen en Oostende. Op de stopplaatsen krijg je informatie in beeld, tekst en video om de Nakba  tastbaar te maken.

Je kan de wandeling afleggen wanneer je wil tussen 10u en 16u (in Oostende tot 18u). Onder de huidige coronamaatregelen mag je wandelen met groepjes van maximum 10 personen. Hou je mondmasker op terwijl je wandelt en hou afstand van anderen, zeker ook aan de stopplaatsen. 

Kom ons opzoeken aan de startplaatsen en duik onder in het dagelijks leven van Palestijnen, in beeld en woord. Je herkent de vertrekplaatsen op basis van een spandoek; er is ook steeds een vrijwilliger aanwezig om je wegwijs te maken. 

Vertrekplaatsen:

  • Antwerpen: Groenplaats
  • Gent: onder de stadshal
  • Mechelen: Onder-den-Toren, rechts van de ingang van de St.-Romboutskathedraal
  • Oostende: keuze uit Oxfam Wereldwinkel aan Torhoutsesteenweg 25 en Oxfam Wereldwinkel aan Christinastraat 53.
Inschrijven

Voor een vlot verloop vragen we je om in te schrijven: ga hier naar de inschrijfpagina. Minstens één persoon van de groep heeft een smartphone nodig met toegang tot internet.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact op met Annemarie Gielen.

-------------------

Virtuele Stiltecirkel

Als protest tegen dit voortdurende onrecht is er op 14 mei 2021 van 19 u. tot 20 u. een virtuele stiltecirkel. Deze online stiltecirkel is een vreedzame vorm van protest tegen de schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten. De actie is een teken van solidariteit met de Palestijnse bevolking. Een actie in stilte staat ook symbool voor de situatie van de stem van de Palestijnen die niet gehoord wordt. Met de stiltecirkel tonen we onze verbondenheid met de vele vreedzame protestacties die Palestijnen en Israëli’s op dezelfde dag houden.

Info & inschrijvingen

Foto: Beit Sira, Ramallah, vernieling september 2020 - (c) OCHA OPT