Apartheid van de Jordaan tot de Middellandse Zee | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
22 september 2021

'Uitgedaagd door de ander' verwijst tevens naar de evangelische opdracht: “Alles wat gij wilt dat de mensen voor u doen, doet dat ook voor hen” (Mattheus 7, 12).

26 september 2021

2021 is het jaar waarin kernwapens illegaal werden. Toch liggen er nog steeds kernwapens van de VS gestationeerd in België. Op 26 september komen we samen met andere landen in Europa in actie om duidelijk te maken dat die kernwapens hier niet langer welkom zijn.

29 september 2021

E.H. Paul Lansu, bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen, gaat voor in deze oecumenische vredesdienst.

8 oktober, 2021 - 19:30

Apartheid van de Jordaan tot de Middellandse Zee

Op 27 april 2021 publiceerde de toonaangevende en gewaardeerde internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) een rapport met als titel 'A Treshold Crossed: Israeli Authorities and crimes of Apartheid'. De directeur van HRW Israël-Palestina en hoofdauteur van dit rapport, Omar Shakir, komt op uitnodiging van Olijven en Dadels - waar ook Pax Christi Vlaanderen deel van uit maakt - naar Oostende om de inhoud toe te lichten.

Human Rights Watch onderzocht of bepaalde beleidsdaden van de Israëlische overheid vallen onder de bepalingen van de misdaden van apartheid en vervolging zoals die in het internationaal recht worden gedefinieerd, met name in het Statuut van Rome en het Apartheidsverdrag. Apartheid en vervolging zijn ernstige misdaden onder het internationaal recht: ze worden beschouwd als misdaden tegen de mensheid.

Na de uiteenzetting door Omar Shakir modereert Katelijne Suetens, beleidsmedewerker van Broederlijk Delen, een gesprek met Wouter De Vriendt, de fractieleider in de Kamer van Groen-Ecolo, enhet publiek.

Praktisch:

Datum en uur: vrijdag 8 oktober 2021 om 19u30

Locatie: Huize Astrid, Gentstraat 6, 8400 Oostende

Deelname: vrije bijdrage, inschrijven is niet nodig

Organisatie: Olijven en Dadels, een Oostends samenwerkingsverband van Amnesty International, Broederlijk Delen, Oxfam Wereldwinkels en Pax Christi Vlaanderen

Vertaling is voorzien