Online debatavond over de gevangenis, haar muren en haar vensters | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
22 september 2021

'Uitgedaagd door de ander' verwijst tevens naar de evangelische opdracht: “Alles wat gij wilt dat de mensen voor u doen, doet dat ook voor hen” (Mattheus 7, 12).

26 september 2021

2021 is het jaar waarin kernwapens illegaal werden. Toch liggen er nog steeds kernwapens van de VS gestationeerd in België. Op 26 september komen we samen met andere landen in Europa in actie om duidelijk te maken dat die kernwapens hier niet langer welkom zijn.

29 september 2021

E.H. Paul Lansu, bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen, gaat voor in deze oecumenische vredesdienst.

25 maart, 2021 - 19:30

Online debatavond over de gevangenis, haar muren en haar vensters

Een maatschappij kan men meten aan de manier waarop ze met haar gevangenen omgaat. Onze huidige samenleving ziet opsluiting van daders van misdrijven vaak als enig antwoord om misdaden te bestraffen en om de veiligheid van de samenleving en haar burgers te garanderen.

Maar als we geloven dat een gevangenisstraf zinvol is omwille van onze eigen veiligheid in de toekomst, hebben we als maatschappij dan ook niet de verantwoordelijkheid en de opdracht om - eens de straf voorbij is - die mensen een nieuwe kans te geven? Moeten gevangenissen met andere woorden enkel uit muren bestaan of moeten er ook vensters zijn?

Programma

Deel 1 - Geschiedenis van het Strafbeleid en getuigenissen

  • Korte schets van de evolutie van het Belgisch strafbeleid door Veerle Scheirs, directeur van het Scheppersinstituut in Mechelen
  • Getuigenissen van een dader en een slachtoffer

Deel 2 - Zin en onzin van huidig strafbeleid en het belang van hersteljustitie

Interactief panelgesprek over de zin en onzin van ons huidig strafbeleid en over het belang van hersteljustitie. Tijdens het panelgesprek worden ook stellingen aan het publiek voorgelegd, waarop de sprekers dieper zullen ingaan. Het publiek krijgt de mogelijkheid om vragen te stellen.

Sprekers:

  • Ine Van Wymersch, procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde
  • Liesbet Claeys, beleidscoördinator van de gevangenis van Mechelen
  • Abdel Rannoun en Christiane Claisse, penitentiair beambten in de gevangenis van Mechelen
  • Hilde Vanlommel, herstelbemiddelaar bij Moderator vzw

Moderator van de debatavond: Ria Goris, journalist en lector journalistiek aan de Erasmushogeschool in Brussel.

Deel 3: Virtuele omarming van de gevangenis van Mechelen.

Het aanwezige publiek wordt aan het einde van de avond vrijblijvend uitgenodigd om deel te nemen aan de virtuele actie 'Gevangenen omarmen'. We willen met deze actie meewerken aan de gezamenlijke opdracht om met slachtoffers en gevangenen een betere wereld op te bouwen. De virtuele omarming van de gevangenis gebeurt tevens met respect en empathie voor slachtoffers en hun familieleden.

Praktisch


Deelname is gratis.

Simultane vertaling naar het Engels wordt voorzien.

Inschrijving verplicht. Enkele dagen voor het debat krijg je na inschrijving de Zoomlink doorgestuurd.

Ik schrijf me in.

Een organisatie van Without Walls vzw, Thomas More, IDeE Thomas More, KULeuven, Moderator vzw, Het Huis van de Mens, Zen Sangha, Circles – We have the choice, Beschermcomité Gevangenis Mechelen, IJD Vlaams Brabant-Mechelen, Centrum voor Basiseducatie – Open School en Pax Christi Vlaanderen.