Pax Christi International en de situatie van de mensenrechten in de Filipijnen | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
12 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo. Opgelet, deze wandeling is volgeboekt.

12 september 2020

Gids Michiel Stinckens brengt ons langsheen Hasseltse straten en pleinen die ooit een link hadden met het Belgische koloniale verhaal. Jij wandelt toch ook mee?!

19 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo.

14 oktober, 2016 - 10:00

Pax Christi International en de situatie van de mensenrechten in de Filipijnen

Op vrijdag 14 oktober 2016 organiseert Pax Christi International samen met de Filipijnse lidorganisatie in Brussel een event over de mensenrechtensituatie in de Filipijnen.

Pax Christi International, Franciscans International en Pax Christi Phillippines tonen zich in een gezamenlijke verklaring bijzonder verontrust over de alarmerende toestand van de mensenrechten in de Filipijnen sinds het aantreden van president Duterte. De ‘shoot to kill'-politiek van de president, met standrechtelijke executies en het inzetten van doodseskaders tegen druggebruikers, dealers en andere criminelen, kostte de voorbije drie maanden het leven aan 3600 mensen.

Deze executies vormen een ernstige schending van de mensenrechten, inclusief het recht op leven en het recht op een eerlijk proces. Er vallen overigens nog meerdere schendingen van elke rechtsregels te noteren: politiemensen die misdaden plegen, worden niet ter verantwoording geroepen en slachtoffers worden niet beschermd door nationale en internationale wetten. Gezien de ernst van de situatie roepen de vredesorganisaties de internationale gemeenschap op om stappen te zetten om de rechtstaat te herstellen door:

  • Politieke druk te zetten op de regering om de illegale executies te beëindigen;
  • Aan te dringen op een onafhankelijk onderzoek door de Verenigde Naties;
  • Mensenrechtenactivisten te steunen in hun fundamentele taak;
  • Te helpen om de juridische en politieke instellingen te hervormen;
  • Initiatieven te bevorderen die een geweldloos antwoord bieden op de cultuur van geweld.

Lees de volledige verklaring (in het Engels)

Cesar Villanueva, directeur van Popular Peace Education en vredesactivist bij Pax Christi Philippines, getuigt tijdens het event over de manier waarop de mensenrechten in zijn land worden aangetast, en wat de internationale gemeenschap kan doen.

Wil je dit event bijwonen, neem dan contact op met Alice Kooij Martinez, Senior Advocacy Officer Pax Christi International, via a.kooij@paxchristi.net

Van 10 tot 12 uur in de kantoren van Pax Christi International, Vooruitgangstraat 323, 1030 Brussel.

Download de uitnodiging (in het Engels)