Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Antwerpen’ | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
10 november 2020

Online lezing van professor Tom Sauer. Verdiep je naar aanleiding van de historische ratificatie van het VN-kernwapenverdrag in de thematiek en de rol van België.

11 november 2020

De gemeente Kasterlee gedenkt het einde van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, met bezinning, getuigenis en muziek.

15 november 2020

Op zondag 15 november 2020 organiseert Pax Christi Vlaanderen een stadswandeling onder de noemer ‘linken met Congo in Leuven’, met als gids Michiel Stinckens.

4 oktober, 2020 - 10:00

Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Antwerpen’

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo.

De wandeling loopt langs straten en pleinen die symbool staan voor de (vergeten) relaties tussen Antwerpen en Congo maar soms met hun naam ernaar verwijzen. Poppe brengt verhalen over een Congolees dorp op het Zuid en het Tropisch Instituut, over de Congoboten aan de kaai en de witte paters en hun steentje, over een zuil in het stadspark en de diamantwijk aan het Centraal Station, het centrum van de wereld voor de handel in het steentje.

Tijdens de wandeling krijg je inzicht in het netwerk van zakenlui, politici en edellieden, die ten tijde van koning Leopold II fortuinen verdiend hebben met de invoer van rubber e.a. tropische waren uit Congo.  De rijkdom van Antwerpen en de armoede van Congo zijn nauw met elkaar verbonden.  De tocht geeft aan hoe de Antwerpse zakenwereld het koloniale model mee vorm gegeven heeft. 

Aan het begin van de wandeling heet Annemarie Gielen, directeur van Pax Christi Vlaanderen, je welkom en geeft ze korte duiding bij het waarom van deze activiteit.

Praktisch

  • Datum: zondag 4 oktober 2020.
  • Vertrekpunt en -uur: Entrepôt du Congo, Vlaamsekaai 42, Antwerpen - 10 u.
  • Aankomst: Centraal Station van Antwerpen.
  • Duur van de wandeling: 3 uur (zorg voor goede stapschoenen - mondmasker - fysieke afstand tijdens de wandeling).
  • Bij regenweer: trek goede regenkledij aan (d.w.z een waterdichte anorak of poncho) en houd een paraplu bij de hand.

Foto: Eddy Hagen