Stadswandeling: 'Verhalen over Congo' in Brussel | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
20 april 2020

Op 20 april 2020 gaan we 'Samen lezen', een laagdrempelige manier om mensen met diverse achtergronden samen te brengen door samen te lezen, te luisteren en te vertellen. - AFGELAST

25 april 2020

Nieuwe datum! - De stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Hasselt’, met als gids Michiel Stinckens, wordt verplaatst van 25 april naar 12 september 2020.

27 april 2020

Op de Israëlisch-Palestijnse Memorial Day, de dag waarop in Israël en Palestina slachtoffers van oorlog, terreur en ander dodelijk geweld worden herdacht, verzorgen Combatants for Peace en Parents' Circle een ceremonie vol getuigenissen, muziek en voordrachten. Kijk mee!

27 juni, 2020 - 14:00

Stadswandeling: 'Verhalen over Congo' in Brussel

Op zaterdag 27 juni 2020 organiseert Pax Christi Vlaanderen een stadswandeling onder de noemer ‘Verhalen over Congo in Brussel’, met als gids Michiel Stinckens.

Brussel: de Belgische metropool bij uitstek waar de Belgische koloniale ambitie begon. Het was hier dat in 1876 koning Leopold II een ‘anti slavernij congres’ bij elkaar riep om met behulp van een filantropische stempel een groot gedeelte van de Afrikaanse taart op te eisen. Door het op richten van een internationale organisatie, slaagde hij er in om zich als soeverein te laten benoemen van een groot Afrikaans stuk grondgebied. Dit voor de ogen van de andere koloniale machten die elke hun deel wilden van de Afrikaanse taart.

Maar wat waren de werkelijke drijfveren van Leopold? Had hij werkelijk een filantropisch doel voor ogen? Neen, hij gebruikte dit als een excuus om zijn machtsstempel te drukken op een groot nog onontdekt gebied van onze planeet. Maar hoe deed hij dat concreet? Van wie kreeg hij hulp? Doorheen de wandeltocht, nemen we je mee langsheen de belangrijkste machtscentra van de kolonie/Vrijstaat. Wat was de werkelijke menselijke kost van de ‘filantropische’ inslag van Leopold? Ten kostte van welk bloed werd er grandeur en sier gemaakt in onze hoofdstad? Op welke plaatsen stonden de bureaus  van machtshebbers die met een pennenstreek het leven van duizenden mensen van de ene dag op de andere er heel anders konden laten uitzien? 

Praktisch:
* Duur van de wandeling 3 km: 2 uur
* Vereisten: goede lichamelijke conditie en goede stapschoenen
* Vertrek: Centraal station van Brussel
* Aankomst: Centraal station van Brussel
* We starten om 14u stipt
* Prijs per deelnemer: 10 euro, over te schrijven op rekeningnummer BE41 8939 4403 7310 van Pax Christi Vlaanderen, met als vermelding 'Congowandeling Brussel, 27 juni 2020' 

Inschrijvingsformulier

Wil je graag een bericht ontvangen als we de wandeling opnieuw organiseren? Wil je graag met een groep deelnemen aan een volgende toer, stuur dan een mail naar paxchristi@paxchristi.be en laat je contactgegevens achter.