Stadswandeling: 'Verhalen over Congo' in Brussel - gaat door! | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
22 september 2021

'Uitgedaagd door de ander' verwijst tevens naar de evangelische opdracht: “Alles wat gij wilt dat de mensen voor u doen, doet dat ook voor hen” (Mattheus 7, 12).

26 september 2021

2021 is het jaar waarin kernwapens illegaal werden. Toch liggen er nog steeds kernwapens van de VS gestationeerd in België. Op 26 september komen we samen met andere landen in Europa in actie om duidelijk te maken dat die kernwapens hier niet langer welkom zijn.

29 september 2021

E.H. Paul Lansu, bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen, gaat voor in deze oecumenische vredesdienst.

27 juni, 2020 - 14:00

Stadswandeling: 'Verhalen over Congo' in Brussel - gaat door!

Onder de noemer ‘Verhalen over Congo in Brussel’ neemt gids Michiel Stinckens je mee langsheen de belangrijkste Brusselse machtscentra van de kolonie/Vrijstaat.

Opgelet: deze wandeling is volzet. Je kan hier dus niet meer voor inschrijven, maar je kan ons een mail sturen als je interesse hebt, mochten we een nieuwe wandeling organiseren (zie onderaan dit bericht). Wie inschreef, krijgt een mail met richtlijnen voor een veilige wandeling. Kreeg je als ingeschrevene geen mail, bel dan ons secretariaat op 03/2251000.

Brussel: de Belgische metropool bij uitstek waar de Belgische koloniale ambitie begon. Het was hier dat in 1876 koning Leopold II een ‘antislavernijcongres’ bij elkaar riep om met behulp van een filantropische stempel een groot gedeelte van de Afrikaanse taart op te eisen. Door het op richten van een internationale organisatie, slaagde hij er in om zich als soeverein te laten benoemen van een groot Afrikaans stuk grondgebied. Dit voor de ogen van de andere koloniale machten die elke hun deel wilden van de Afrikaanse taart.

Maar wat waren de werkelijke drijfveren van Leopold? Had hij werkelijk een filantropisch doel voor ogen? Neen, hij gebruikte dit als een excuus om zijn machtsstempel te drukken op een groot nog onontdekt gebied van onze planeet. Maar hoe deed hij dat concreet? Van wie kreeg hij hulp? Doorheen de wandeltocht, nemen we je mee langsheen de belangrijkste machtscentra van de kolonie/Vrijstaat. Wat was de werkelijke menselijke kost van de ‘filantropische’ inslag van Leopold? Ten kostte van welk bloed werd er grandeur en sier gemaakt in onze hoofdstad? Op welke plaatsen stonden de bureaus  van machtshebbers die met een pennenstreek het leven van duizenden mensen van de ene dag op de andere er heel anders konden laten uitzien? 

Praktisch:

We houden rekening met de algemeen geldende veiligheidsvoorschriften in het kader van de coronamaatregelen. Wij vragen alle deelnemers de afstandsregels in acht te nemen en raden ook sterk aan een mondmasker te dragen.

Bij deze wandeling maken we gebruik van een nieuw rondleidingsysteem. Daarvoor heb je een smartphone nodig die voldoende is opgeladen, en een paar oortjes die je in dat toestel kan inpluggen.

* Vertrek: hoofdingang/uitgang van het Centraal Station van Brussel, op het ‘Europakruispunt’
* We starten om 14u. stipt
* Duur van de wandeling 3 km: ca. 2 uur
* Vereisten: goede lichamelijke conditie en goede stapschoenen
* Aankomst: Centraal station van Brussel

Wil je graag een bericht ontvangen als we de wandeling opnieuw organiseren? Wil je graag met een groep deelnemen aan een volgende toer, stuur dan een mail naar paxchristi@paxchristi.be en laat je contactgegevens achter.