Stadswandeling: 'Verhalen over Congo' in Brussel - onder voorbehoud | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
6 juni 2020

Dit jaar kan je in je eigen tuin genieten van het Wereldfeest! Het event gaat namelijk online. Tijdens het Wereldfeest wordt geld ingezameld voor de actie COVID 12-12.

10 juni 2020

Ga samen met Nadia Nsayi en verschillende gasten, personages uit haar recente boek ‘Dochter van de dekolonisatie’ online in gesprek.

15 juni 2020

Op 15 juni sluiten we de 2020-editie van de reeks 'Samen lezen' af. 'Samen lezen' is een laagdrempelige manier om mensen met diverse achtergronden samen te brengen door samen te lezen, te luisteren en te vertellen.

27 juni, 2020 - 14:00

Stadswandeling: 'Verhalen over Congo' in Brussel - onder voorbehoud

Onder de noemer ‘Verhalen over Congo in Brussel’ neemt gids Michiel Stinckens je mee langsheen de belangrijkste Brusselse machtscentra van de kolonie/Vrijstaat.

Opgelet: deze wandeling is onder voorbehoud. Wellicht hebben wij hier op 8 juni meer zekerheid over. Wij bespreken met de gids een alternatieve datum indien de wandeling niet kan doorgaan.
De wandeling is ook volzet. Je kan hier dus niet meer voor inschrijven.

Brussel: de Belgische metropool bij uitstek waar de Belgische koloniale ambitie begon. Het was hier dat in 1876 koning Leopold II een ‘antislavernijcongres’ bij elkaar riep om met behulp van een filantropische stempel een groot gedeelte van de Afrikaanse taart op te eisen. Door het op richten van een internationale organisatie, slaagde hij er in om zich als soeverein te laten benoemen van een groot Afrikaans stuk grondgebied. Dit voor de ogen van de andere koloniale machten die elke hun deel wilden van de Afrikaanse taart.

Maar wat waren de werkelijke drijfveren van Leopold? Had hij werkelijk een filantropisch doel voor ogen? Neen, hij gebruikte dit als een excuus om zijn machtsstempel te drukken op een groot nog onontdekt gebied van onze planeet. Maar hoe deed hij dat concreet? Van wie kreeg hij hulp? Doorheen de wandeltocht, nemen we je mee langsheen de belangrijkste machtscentra van de kolonie/Vrijstaat. Wat was de werkelijke menselijke kost van de ‘filantropische’ inslag van Leopold? Ten kostte van welk bloed werd er grandeur en sier gemaakt in onze hoofdstad? Op welke plaatsen stonden de bureaus  van machtshebbers die met een pennenstreek het leven van duizenden mensen van de ene dag op de andere er heel anders konden laten uitzien? 

Praktisch:
* Duur van de wandeling 3 km: 2 uur
* Vereisten: goede lichamelijke conditie en goede stapschoenen
* Vertrek: Centraal station van Brussel
* Aankomst: Centraal station van Brussel
* We starten om 14u stipt
* Prijs per deelnemer: 10 euro, over te schrijven op rekeningnummer BE41 8939 4403 7310 van Pax Christi Vlaanderen, met als vermelding 'Congowandeling Brussel, 27 juni 2020'

Wil je graag een bericht ontvangen als we de wandeling opnieuw organiseren? Wil je graag met een groep deelnemen aan een volgende toer, stuur dan een mail naar paxchristi@paxchristi.be en laat je contactgegevens achter.