Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Gent’ | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
10 juni 2020

Ga samen met Nadia Nsayi en verschillende gasten, personages uit haar recente boek ‘Dochter van de dekolonisatie’ online in gesprek.

15 juni 2020

Op 15 juni sluiten we de 2020-editie van de reeks 'Samen lezen' af. 'Samen lezen' is een laagdrempelige manier om mensen met diverse achtergronden samen te brengen door samen te lezen, te luisteren en te vertellen.

27 juni 2020

Onder de noemer ‘Verhalen over Congo in Brussel’ neemt gids Michiel Stinckens je mee langsheen de belangrijkste Brusselse machtscentra van de kolonie/Vrijstaat. Opgelet: deze wandeling is volzet én onder voorbehoud.

26 september, 2020 - 14:00

Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Gent’

Historica Lies Depickere gidst je langs Gentse monumenten, straten en pleinen die een verband leggen tussen de koloniale geschiedenis van ons land en de positie die prominenten via de kolonie konden opbouwen.

Toen op 30 juni 2018 het ‘Patrice Lumumbaplein’ werd ingehuldigd, spraken we in de pers over een historische gebeurtenis. Lumumba was immers één van de eerste Congolezen ter ere van wie er een monument werd opgericht door de Belgische staat. Maar was hij de eerste Congolees die een monument kreeg in België?

Het antwoord op deze vraag is ‘neen’. In Gent bestaat er reeds sinds mensenheugenis een monument ter ere van ‘Sakala’. Wie is Sakala en hoe staat hij in relatie met de broers Vandevelde en België? In welke context moeten we dat monument zien dat vanuit een hele andere benadering is geplaatst dan de verwijzing van Patrice Lumumba? Waarom domineert in het Zuidpark het ruiterstandbeeld van Albert I nog steeds het park en is de buste van Leopold II ergens weggestoken in een hoek van het park, waar het nota bene verschillende malen is beklad?

In ons straatbeel, komen we regelmatig in contact met namen van Belgische prominenten die hun macht en rijkdom in België konden opbouwen door middel van een belangrijke industriële, maatschappelijke of politieke positie. Deze mensen slaagden er veelal in om met behulp van de kolonie hun positie te versterken en hun macht en aanzien binnen de Belgische samenleving stelselmatig te vergroten. Onder andere in Gent is er een plein naar zo een persoon vernoemd. Wie was hij? Wat was de relatie met Congo en hoe kunnen zijn nazaten tot op de dag vandaag nog steeds de vruchten plukken van het zakelijke avontuur waar hij in de 19de eeuw in is ingestapt?

Praktisch:
* Duur van de wandeling 3 kilometer: 1.5 uur
* Vereisten: goede stapschoenen en een goede conditie
* Vertrek: Citadelpark
* We starten om 14 u. stipt
* Prijs per deelnemer: 10 euro, over te schrijven op rekeningnummer BE41 8939 4403 7310 van Pax Christi Vlaanderen, met als vermelding 'Congowandeling Gent, 26 september 2020' 

Je wandelt toch mee?

Inschrijvingsformulier

Foto: 't Moorken in het Citadelpark/Peter Depoorter/Creative Commons