Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Gent’ | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
22 september 2021

'Uitgedaagd door de ander' verwijst tevens naar de evangelische opdracht: “Alles wat gij wilt dat de mensen voor u doen, doet dat ook voor hen” (Mattheus 7, 12).

26 september 2021

2021 is het jaar waarin kernwapens illegaal werden. Toch liggen er nog steeds kernwapens van de VS gestationeerd in België. Op 26 september komen we samen met andere landen in Europa in actie om duidelijk te maken dat die kernwapens hier niet langer welkom zijn.

29 september 2021

E.H. Paul Lansu, bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen, gaat voor in deze oecumenische vredesdienst.

26 september, 2020 - 14:00

Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Gent’

Historica Lies Depickere gidst je langs Gentse monumenten, straten en pleinen die een verband leggen tussen de koloniale geschiedenis van ons land en de positie die prominenten via de kolonie konden opbouwen. Deze wandeling is volgeboekt.

Toen op 30 juni 2018 het Patrice Lumumbaplein werd ingehuldigd op het Brusselse deel van de Bolwerksquare, spraken we in de pers over een historische gebeurtenis. Lumumba was immers één van de eerste Congolezen ter ere van wie er een 'monument' werd opgericht door de Belgische staat. Maar was hij de eerste Congolees die een monument kreeg in België?

Het antwoord op deze vraag is ‘neen’. In Gent bestaat er reeds sinds mensenheugenis een monument ter ere van ‘Sakala’. Wie is Sakala en hoe staat hij in relatie met de broers Vandevelde en België? In welke context moeten we dat monument zien dat vanuit een hele andere benadering is geplaatst dan de verwijzing van Patrice Lumumba? Waarom domineert in het Zuidpark het ruiterstandbeeld van Albert I nog steeds het park en is de buste van Leopold II ergens weggestoken in een hoek van het park, waar het nota bene verschillende malen is beklad?

In ons straatbeeld komen we regelmatig in contact met namen van Belgische prominenten die hun macht en rijkdom in België konden opbouwen door middel van een belangrijke industriële, maatschappelijke of politieke positie. Deze mensen slaagden er veelal in om met behulp van de kolonie hun positie te versterken en hun macht en aanzien binnen de Belgische samenleving stelselmatig te vergroten. Onder andere in Gent is er een plein naar zo een persoon vernoemd. Wie was hij? Wat was de relatie met Congo en hoe kunnen zijn nazaten tot op de dag vandaag nog steeds de vruchten plukken van het zakelijke avontuur waar hij in de 19de eeuw in is ingestapt?

Praktisch:

* We starten om 14 u. stipt
* Vertrekpunt: aan de ingang van het S.M.A.K. in het Citadelpark
* Duur van de wandeling 3 kilometer: 1,5 uur
* Vereisten: goede stapschoenen, mondmasker en fysieke afstand bewaren tijdens de wandeling
* Prijs per deelnemer: 10 euro, over te schrijven op rekeningnummer BE41 8939 4403 7310 van Pax Christi Vlaanderen, met als vermelding 'Congowandeling Gent, 26 september 2020'. De inschrijving is geldig na betaling van de deelnameprijs.

Je wandelt toch mee?

Foto: 't Moorken in het Citadelpark/Peter Depoorter/Creative Commons