Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Gent’ | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
25 januari 2020

Sluit je aan bij de Vredeswake op zaterdag 25 januari 2020 om oorlog met Iran te vermijden! 14u op het Europaplein aan Brussel-Centraal.

30 januari 2020

Op donderdag 30 januari 2020 geeft Paul Lansu een lezing in de kerk van oud Waterschei in Genk.

30 januari 2020

Met een groep wijkbewoners uit de Hasseltse wijken Hollandsveld, Katerina of de Kempische Wijk zullen we een voorstelling maken. De voorstelling met situaties uit het dagdagelijkse leven wordt vertoond tijdens Tournée Locale.

26 september, 2020 - 14:00

Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Gent’

Op zaterdag 26 september 2020 organiseert Pax Christi Vlaanderen een stadswandeling onder de noemer ‘Verhalen over Congo in Gent’, met als gids Michiel Stinckens.

Als op 30 juni 2018 het ‘Patrice Lumumbaplein’ werd ingehuldigd, spreken we in de pers over een historische gebeurtenis. Het was immers één van de eerste Congolezen ter ere van wie er een monument werd opgericht door de Belgische staat. Maar was hij de eerste Congolees die een monument kreeg in België?

Het antwoord op deze vraag is ‘neen’. In Gent bestaat er reeds sinds mensenheugenis een monument ter ere van ‘Sakala’. Wie is Sakala en hoe staat hij in relatie met de broers Vandevelde en België? In welke context moeten we dat monument zien dat vanuit een hele andere benadering is geplaatst dan de verwijzing van Patrice Lumumba? Waarom domineert in het Zuidpark het ruiterstambeeld van Albert I nog steeds het park en is de buste van Leopold II ergens weggestoken in een hoek van het park waar het nota bene verschillende malen is beklad?

In ons straatbeeld, komen we regelmatig in contact met namen van Belgische prominenten wiens macht en rijkdom in België werd opgebouwd door middel van een belangrijke industriële, maatschappelijke of politieke positie. Doch slaagden deze mensen er veelal in om met behulp van de kolonie hun positie te versterken en hun macht en aanzien binnen de Belgische samenleving stelselmatig te vergroten. Onder andere in Gent is er een plein naar zo een persoon vernoemd. Wie was hij? Wat was de relatie met Congo en hoe kunnen zijn nazaten tot op de dag vandaag nog steeds de vruchten plukken van het zakelijke avontuur waar hij in de 19de eeuw in is ingestapt?

Praktisch:
* Duur van de wandeling 3 kilometer: 1.5 uur
* Vereisten: goede stapschoenen en een goede conditie
* Vertrek: Citadelpark
* We starten om 14 u. stipt
* Prijs per deelnemer: 10 euro, over te schrijven op rekeningnummer BE41 8939 4403 7310 van Pax Christi Vlaanderen, met als vermelding 'Congowandeling Gent, 26 september 2020' 

Je wandelt toch mee?

Inschrijvingsformulier

Foto: 't Moorken in het Citadelpark/Peter Depoorter/Creative Commons