Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Hasselt’ - verplaatst! | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
28 november 2020

Paul Lansu gaat in 'Geloven in verzoening' dieper in op deze vragen: "Hoe komen wij tot verzoening met onszelf, met onze naaste, met onze omgeving en met God? Hoe werkt verzoening op wereldvlak?".

2 december 2020

Naar aanleiding van een aankoop van nieuwe drones door de Belgische defensie gaan we tijdens een debat met enkele experts in gesprek over de risico's en uitdagingen die het bewapenen van drones met zich mee brengt.

10 december 2020

Elk jaar benoemt Pax Christi twee Ambassadeurs voor de Vrede. Mensen die zich in onze ogen op bijzondere wijze inzetten voor een geweldloze en rechtvaardige samenleving.

25 april, 2020 - 14:00

Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Hasselt’ - verplaatst!

Let op: nieuwe datum! - Op zaterdag 12 september 2020 organiseert Pax Christi Vlaanderen een stadswandeling onder de noemer ‘Verhalen over Congo in Hasselt’, met als gids Michiel Stinckens.

De wandeling brengt ons langsheen straten en pleinen die ooit een link hadden met het Belgische koloniale verhaal. Soms herdenken we de relatie door het geven van een volkse naam aan een bepaald gebouw of vergeten we dat een belangrijke publieke plaats vernoemd is naar een man wiens carrière dankzij dat uitgestrekte gebied in Centraal-Afrika een grote sprong vooruit maakte.

Tijdens de wandeling kunnen we zien hoe ver gevorderd en ingenieus de economische expansie van de kolonie was uitgebouwd. Hoe geraakten de zogenaamde ‘koloniale waren’ in de uithoeken van de provincie Limburg? Welke Limburgers speelden er een sleutelrol in het koloniseren en exploiteren van het immense Afrikaanse land? Waarom noemden we hen vroeger ‘pioniers’ en werden er in zovele steden monumenten ter ere van hen opgericht waar we vandaag zo een debat over voeren? Het Hasseltse Congomonument is daar geen uitzondering in.  

Hoewel Hasselt en bij uitbreiding Limburg decennialang gedomineerd is door de plaatselijke Fordfabriek en de steenkoolmijnen, is er ook een sterke koloniale en christelijke link tussen de Limburgse provinciehoofdplaats en de economische exploitatie en de beschavingsmissie. Deze link probeer we 60 jaar na de onafhankelijkheid voor even weer tot leven te brengen doorheen deze wandeling.

Praktisch:
* Duur van de wandeling van 4 km: 1,5 uur
* Vereisten: goede stapschoenen en een goede conditie
* Vertrek: Leopoldplein, Hasselt - aan het monument van de Boerenkrijg
* Aankomst: Kolonel Dusartplein
* We starten om 14u stipt.
* Prijs per deelnemer: 10 euro, over te schrijven op rekeningnummer BE41 8939 4403 7310 van Pax Christi Vlaanderen, met als vermelding 'Congowandeling Hasselt, 12 september 2020' (wie al betaalde voor 25 april, kan ofwel het inschrijfgeld terugkrijgen ofwel herinschrijven voor 12 september. Stuur daarvoor een mailtje naar paxchristi@paxchristi.be

Je wandelt toch mee?

Schrijf je in