Stadswandeling ‘Verhalen over Congo In Hasselt | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
26 januari 2022

Op 11 januari 2022 rolt 'Ik weiger te haten. De mechanismen die het antisemitisme veroorzaken en in stand houden' van de persen. Kom op 26 januari naar de boeklancering en maak kennis met een thema dat steeds veel beroering veroorzaakt.

13 februari 2022

In Kunstencentrum Kaap/ Vrijstaat O kan je 13 februari luisteren naar een rijk gevuld programma: inleiding op het boek 'Ik weiger te haten' over oorzaken van racisme, antisemitisme en haat, muziek van all-round muzikant Yamen Martini (Syrië), en poëzie van de Syrisch-Koerdische Nessrin Ehmed

12 september, 2021 - 16:00

Stadswandeling ‘Verhalen over Congo In Hasselt

Gids Michiel Stinckens brengt je langs Hasseltse straten en pleinen die ooit een link hadden met het Belgische koloniale verhaal. Soms zit het in een volkse naam voor een gebouw. Vaak weten we niet meer dat een belangrijke publieke plaats vernoemd is naar een man wiens carrière grote sprongen maakte dankzij de tiende Belgische provincie in Afrika.

Ontdek het ingenieuze netwerk om de zogenaamde ‘koloniale waren’ tot in alle provinciale uithoeken te krijgen. Welke Limburgers speelden er een sleutelrol in het koloniseren en exploiteren van het immense Afrikaanse land? Waarom noemden we hen vroeger ‘pioniers’ en werden er in zovele steden monumenten ter ere van hen opgericht waar we vandaag zo een debat over voeren? Het Hasseltse Congomonument is daar geen uitzondering in.  

Ontdek de sporen van het verleden, 60 jaar na de onafhankelijkheid, in de stad waar we nu rondlopen. 

Praktisch:
  • Datum: 12 september 2021.
  • Vertrekuur: Om 16u15 begint de gids op het Leopoldplein. (Om 16u lopen we van het Kolonel Dusartplein naar het Leopoldplein)
  • Startpunt: Leopoldplein, Hasselt - aan het monument van de Boerenkrijg
  • Duur van de wandeling van 4 km: 1,5 uur
  • Aankomst: Kolonel Dusartplein 

Wandel mee en ontdek het verleden in de stad waar je nu in rondloopt! Schrijf je in voor deze gratis wandeling zodat je zeker mee kan.

schrijf je in

Meer informatie over Monument Leopold II: verleden, heden en toekomst : het Hasseltse programma op Erfgoeddag 12 september 2021.