Stiltecirkels voor herdenking Nakba | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
12 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo. Opgelet, deze wandeling is volgeboekt.

12 september 2020

Gids Michiel Stinckens brengt ons langsheen Hasseltse straten en pleinen die ooit een link hadden met het Belgische koloniale verhaal. Jij wandelt toch ook mee?!

19 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo.

15 mei, 2018 - 12:00

Stiltecirkels voor herdenking Nakba

Op 15 mei 2018 worden in verschillende Belgische steden en gemeenten stiltecirkels gehouden, om de Palestijnse 'Nakba' te herdenken. Ca. 750.000 Palestijnen vluchtten in 1948 uit hun huizen en dorpen. Het overgrote deel van hen kon nooit meer terugkeren.

Tijdens de oorlog van 1948 moesten ongeveer 750.000 Palestijnen hun huizen en dorpen noodgedwongen verlaten. De overgrote meerderheid van hen kon nooit terugkeren.  

Nakba

De Joden die zich voor 1948 al in Palestina gevestigd hadden, vierden op 14 mei van dat jaar feest toen David Ben-Gurion de onafhankelijke staat Israël uitriep. Na eeuwen van vervolging had het Joodse volk eindelijk een thuisland. Dit jaar zal de zeventigste verjaardag van de staat met de nodige festiviteiten worden gevierd. Als spreekwoordelijke ‘kers op de taart’ zal de Verenigde Staten precies op deze dag zijn ambassade naar Jeruzalem verhuizen. Maar in het Palestijnse collectieve geheugen staan de gebeurtenissen van 1948 geboekstaafd als de Nakba, de ‘catastrofe’. Ongeveer 750.000 Palestijnen moesten vluchten. Meer dan 500 Palestijnse dorpen en gehuchten werden van de kaart geveegd. Het aantal vluchtelingen is sindsdien toegenomen tot ruwweg 7 miljoen mensen. Over hun recht op terugkeer, dat nochtans erkend wordt in verschillende resoluties van de Verenigde Naties sinds 1948, weigert Israël tot op vandaag te onderhandelen. 

De Palestijnse ‘catastrofe’ duurt al zeventig jaar voort. Zeventig jaar na de gebeurtenissen van 1948 wachten de Palestijnen nog altijd op hun eigen staat. Bovendien bezet Israël sinds 1967 de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Syrische Golanhoogten en drijft het de bouw van illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied op de spits. Intussen wordt Gaza al meer dan 10 jaar in een wurggreep gehouden. Ook in Israël zelf blijven de Palestijnse staatsburgers systematische discriminatie ondervinden.

Herdenking

Elk jaar op 15 mei herdenken miljoenen Palestijnen de Nakba. Op deze zeventigste herdenking kiest Pax Christi Vlaanderen er samen met Broederlijk Delen en heel wat lokale partners in Vlaanderen voor hun voorbeeld te volgen. Met de stiltecirkels willen wij onze solidariteit betuigen met het Palestijnse volk voor het leed dat het 70 jaar geleden overkwam. We willen onze verontwaardiging uiten over het aanhoudend onrecht dat hen wordt aangedaan en Israël oproepen de mensenrechten en het internationaal humanitair recht te respecteren. Met deze stiltecirkels hopen wij op meer erkenning, ook in België, voor de Palestijnse ‘catastrofe’ van 1948 die tot op heden doorgaat.

Stiltecirkel

Stil, vreedzaam protest tegen onrecht is soms krachtiger dan een optocht met veel geschreeuw. Daarom kiezen wij bewust voor de actievorm van stiltecirkels. Een actie in stilte symboliseert de stem van de Palestijnen die niet wordt gehoord of monddood wordt gemaakt. Met de stiltecirkels volgen we het voorbeeld van de vele vreedzame protestacties die Palestijnen en Israëli’s op deze dag houden en willen wij ook voor hen een steun in de rug zijn. De bordjes die we tonen, dragen de namen van dorpen die tijdens de Nakba ontvolkt en verwoest werden.

De stiltecirkel wordt overal gehouden op dinsdag 15 mei 2018 van 12 tot 13 u. Klik hier voor een overzicht van de plaatsen waar een stiltecirkel plaatsheeft.

Flyers:

Antwerpen - Brussel - Geraardsbergen - Hasselt - Ieper - Leuven 

Mechelen - Oostende - Roeselare - Sint-Niklaas -  Tielt 

UPDATE: Ook in Gent vindt een stiltecirkel plaats op Korenmarkt van 16 - 17 u.

Facebookevenemten

Algemeen voor Vlaanderen en Brussel - 

Antwerpen - Brussel  - Geraardsbergen - Oostende - Roeselare

Wil je zelf nog een stiltecirkel organiseren, neem dan contact op met Annemarie Gielen via mail of telefoon: 03/2251000. 


 

Tip 1:

Dossier - De Nakba, 70 jaar spanning en conflict tussen Israël en Palestina.

Gratis downloadbaar (na login) of bestel voor € 4.

Download - Bestel

Tip 2:

Aan de slag op school rond Israël-Palestina.