Uitreiking Ambassadeurs voor de Vrede 2019 - VOLZET | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
22 september 2021

'Uitgedaagd door de ander' verwijst tevens naar de evangelische opdracht: “Alles wat gij wilt dat de mensen voor u doen, doet dat ook voor hen” (Mattheus 7, 12).

26 september 2021

2021 is het jaar waarin kernwapens illegaal werden. Toch liggen er nog steeds kernwapens van de VS gestationeerd in België. Op 26 september komen we samen met andere landen in Europa in actie om duidelijk te maken dat die kernwapens hier niet langer welkom zijn.

29 september 2021

E.H. Paul Lansu, bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen, gaat voor in deze oecumenische vredesdienst.

12 december, 2019 - 18:30

Uitreiking Ambassadeurs voor de Vrede 2019 - VOLZET

Op 12 december 2019 heeft in Kazerne Dossin de plechtige uitreiking plaats van de titel van 'Ambassadeur voor de Vrede'. Laureaten van deze twintigste editie zijn Brigitte Herremans en Artsen zonder Grenzen.

Midden-Oostenexpert Brigitte Herremans wordt door media, academische wereld en middenveld vaak geconsulteerd voor haar genuanceerde duiding bij de conflicten in die regio. Daarmee is al één aspect belicht waarvoor zij de titel ‘Ambassadeur voor de Vrede’ ontvangt: haar manier van kijken en spreken getuigt van een verlangen om de conflicten in het Midden-Oosten te doorgronden en zo eerlijk mogelijk te duiden. Dankzij diepgaande studie vormt Herremans zich een evenwichtig beeld van wat er zich afspeelt. Respect voor het internationaal recht fungeert daarbij als permanent richtsnoer.

Artsen Zonder Grenzen krijgt de titel voor hun zoek- en reddingsoperaties op de Middellandse Zee en hun herhaaldelijke oproepen tot een menselijker Europees migratiebeleid. De afgelopen jaren zette de organisatie zich, naast hun andere medische interventies in conflict- of rampgebieden overal ter wereld, in voor zoek- en reddingsoperaties op de Middellandse Zee. Daar redden zij samen met andere ngo’s ondertussen duizenden mensen die via Libië – waar migranten en vluchtelingen worden blootgesteld aan foltering, uitbuiting, seksueel geweld en willekeurige detentie – vluchten voor oorlog of een mensonwaardig lot in hun thuisland.

Journalist Peter Verlinden zal de beide laureaten interviewen over hun werk en hun drijfveren.

De uitreiking heeft plaats in Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen.

Datum: 12 december 2019

Aanvang: 18.30 u.

Na de uitreiking volgt een receptie.

VOLZET