Virtuele stiltecirkel Palestijnse Nakba | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
26 januari 2022

Op 11 januari 2022 rolt 'Ik weiger te haten. De mechanismen die het antisemitisme veroorzaken en in stand houden' van de persen. Kom op 26 januari naar de boeklancering en maak kennis met een thema dat steeds veel beroering veroorzaakt.

13 februari 2022

In Kunstencentrum Kaap/ Vrijstaat O kan je 13 februari luisteren naar een rijk gevuld programma: inleiding op het boek 'Ik weiger te haten' over oorzaken van racisme, antisemitisme en haat, muziek van all-round muzikant Yamen Martini (Syrië), en poëzie van de Syrisch-Koerdische Nessrin Ehmed

21 februari 2022

In 1920 trad het Verdrag van Versailles in werking. Werd de vurige wens van "nooit meer oorlog" in dat verdrag verankerd? Paul Lansu, senior advisor van Pax Christi International, duidt dit in een voordracht.

14 mei, 2021 - 19:00

Virtuele stiltecirkel Palestijnse Nakba

Op 14 mei 2021 organiseert Pax Christi Vlaanderen samen met verschillende partners opnieuw een online stiltecirkel om de voortdurende Palestijnse 'Nakba' te gedenken. Ca. 750.000 Palestijnen werden rond 15 mei 1948 uit hun huizen en dorpen verdreven. Het overgrote deel van hen kon nooit meer terugkeren.

De Nakba

Bij het aflopen van het Britse mandaat over Palestina, op 14 mei 1948, riep David Ben-Gurion over het grootste deel van dit gebied de onafhankelijke staat Israël uit. In deze periode werden meer dan 400 Palestijnse dorpen door Israël van de kaart geveegd en ca. 750.000 Palestijnen op de vlucht gejaagd. Het merendeel van de gevluchte Palestijnen kon nooit naar hun huis terugkeren. Deze periode wordt door hen beschreven als ‘nakba’ of ‘catastrofe’.

2020 is een triest hoogtepunt in het aantal vernielingen die Israël toebracht aan Palestijnse eigendommen. Waarom horen we daar niets over? Het gaat nochtans om eigendommen waar Israël niets mee te maken heeft, en die vaak met geld van de Europese Unie, maar ook België, werden opgebouwd. OCHA, de VN organisatie voor de coördinatie van humanitaire hulp, heeft weet van 848 vernielingen in 2020. Met de vernielingen gaan ook uitdrijvingen van gezinnen gepaard. Op de Westelijke Jordaanoever ging het in 2020 bijvoorbeeld om 996 mensen waarvan 518 kinderen. 156 eigendommen waren gefinancierd door donoren als België en de Europese Unie.

Stil protest

Als protest tegen dit voortdurende onrecht organiseert Pax Christi Vlaanderen, samen met andere organisaties, op 14 mei 2021 van 19 u. tot 20 u. een virtuele stiltecirkel. Deze online stiltecirkel is een vreedzame vorm van protest tegen de schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten. De actie is een teken van solidariteit met de Palestijnse bevolking, die nog steeds wacht op terugkeer, zelfbeschikking, kansen op ontwikkeling en erkenning van fundamentele rechten en vrijheden.

Een actie in stilte staat ook symbool voor de situatie van de stem van de Palestijnen die niet gehoord wordt. Met de stiltecirkel tonen we onze verbondenheid met de vele vreedzame protestacties die Palestijnen en Israëli’s op dezelfde dag houden.

Neem deel aan de online stiltecirkel

Wil je online de stiltecirkel bijwonen en zo je solidariteit tonen met de Palestijnse bevolking, schrijf je dan hier in. Nadien ontvang je instructies om deel te nemen. Vrijdag 14 mei 2021 starten we stipt om 19u, log dus best in rond 18u45 u. We protesteren in stilte. Een uur lang. Tijdens dit uur tonen wij een presentatie over de Nakba en de bijhorende schendingen, en leggen we de focus op de vernielingen van eigendommen van Palestijnen en bedoeïenen door de Israëlische overheid.  

Wil je meer informatie, mail dan naar Annemarie Gielen.

Ja, ik protesteer mee in stilte, in solidariteit.

Nakba Stops - Wandelingen over Palestina

Dankzij de inzet van vrijwilligers en lokale groepen kan je op zaterdag 15 mei 2021 een wandeling maken langs tien staties in de steden Antwerpen, Gent, Mechelen en Oostende. Op de stopplaatsen krijg je informatie in beeld, videogetuigenissen en interviews om de Nakba bijna tastbaar te maken.

Meer info over Nakba Stops

Partners: Broederlijk Delen, Olijven & Dadels, Leuvense Vredesbeweging, Gents Aktieplatform Palestina en Dominicus Gent.