Virtuele stiltecirkel Palestijnse Nakba 2020 | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
2 oktober 2022

Fiets- en Picknickactie in Brussel om kernwapens België (en de hele wereld) uit te krijgen

15 mei, 2020 - 12:00

Virtuele stiltecirkel Palestijnse Nakba 2020

Voor de derde maal organiseren we een stiltecirkel om de voortdurende Palestijnse 'Nakba' in de aandacht te brengen, en om de stem van de Palestijnen te laten weerklinken. Want zelfs bij het opstellen van het 'Vredesplan' voor Israël en Palestina door de Amerikaanse regering werden zij niet gehoord of betrokken.

Vanuit verontwaardiging, maar ook vanuit solidariteit, en het geloof in dialoog, organiseren wij dit initiatief: we geven daarin duiding, staan stil bij het onrecht en zijn vooral oorverdovend stil. Zoals de stem van de Palestijnen ook vaak ongehoord blijft.

Door de coronamaatregelen komen we in een virtuele stiltecirkel bijeen via Zoom.

De Nakba

Bij het aflopen van het Britse mandaat over Palestina, op 14 mei 1948, riep David Ben-Gurion over het grootste deel van dit gebied de onafhankelijke staat Israël uit. In deze periode werden meer dan 400 Palestijnse dorpen door Israël van de kaart geveegd en ca. 750.000 Palestijnen op de vlucht gejaagd. Het merendeel van de gevluchte Palestijnen kon nooit naar hun huis terugkeren. Deze periode wordt door hen beschreven als ‘nakba’ of ‘catastrofe’.

De Palestijnse ‘catastrofe’ duurt al meer dan zeventig jaar voort. 72 jaar na de gebeurtenissen van 1948 wachten de Palestijnen nog altijd op hun eigen staat. Bovendien bezet Israël sinds 1967 de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Syrische Golanhoogte en drijft het de bouw van illegale nederzettingen op Palestijns grondgebied steeds meer op de spits. Intussen wordt Gaza al meer dan 10 jaar in een wurggreep gehouden. Ook in Israël zelf blijven de Palestijnse staatsburgers verstoken van gelijke rechten tussen Joden en niet-Joden.

Stil protest

Als protest tegen dit voortdurende onrecht organiseert Pax Christi Vlaanderen, samen met andere organisaties, op 15 mei 2020 van 12 u. tot 13 u. een virtuele stiltecirkel. Stiltecirkels zijn een vreedzame vorm van protest tegen de schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten. Op 15 mei zal deze stiltecirkel online plaats hebben, waarbij ieder vanuit haar of zijn eigen huis deelneemt. De actie is een teken van solidariteit met de Palestijnse bevolking, die nog steeds wacht op terugkeer, zelfbeschikking, kansen op ontwikkeling en erkenning van de fundamentele rechten en vrijheden.

Een actie in stilte staat ook symbool voor de situatie van de stem van de Palestijnen die niet gehoord wordt. Met de stiltecirkel tonen we onze verbondenheid met de vele vreedzame protestacties die Palestijnen en Israëli’s houden.

Inschrijven

Je kan deelnemen door je (tot 15 mei om 11u) in te schrijven via deze link. Deelname gebeurt in stilte. 

Wanneer: vrijdag 15 mei 2020

Aanvang: 12u stipt 

Duur: één uur

Waar: via Zoom: instructies worden opgestuurd na inschrijving.