Vrede: (g)een kinderspel - 9de Vredeswake Langemark | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
5 augustus 2020

Een stille wake en een symbolische verzending van kraanvogels naar Hiroshima en Nagasaki ter ere van de vele slachtoffers met een duidelijke boodschap: Nooit meer!

12 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo. Opgelet, deze wandeling is volgeboekt.

12 september 2020

Gids Michiel Stinckens brengt ons langsheen Hasseltse straten en pleinen die ooit een link hadden met het Belgische koloniale verhaal. Jij wandelt toch ook mee?!

21 mei, 2017 - 14:00

Vrede: (g)een kinderspel - 9de Vredeswake Langemark

Op zondag 21 mei 2017 vindt in Langemark de 9de vredeswake plaats. Het thema van deze editie is ‘kinderrechten’. Gasten zijn onder meer kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en Plan-moeder Karin Jacobs.

De ondertekening door zowat alle landen ter wereld van het Kinderrechtenverdrag in 1989, heeft het leven van miljoenen kinderen verbeterd. Toch worden de rechten van ontelbare kinderen nog dagelijks geschonden. Hongersnood, oorlog, uitbuiting, misbruik…: kinderen blijven er ook in 2017 niet van gespaard. De 9de vredeswake op zondag 21 mei in Langemark rolt de rode loper uit voor kinderen en hun rechten onder het motto ‘Vrede: (g)een kinderspel’.

In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog kwam in 1924, onder meer onder impuls van het Rode Kruis, de Verklaring van Genève tot stand. Daarin kregen kinderrechten voor het eerst internationaal erkenning. Pas in 1989 kwam er ook een echt Kinderrechtenverdrag. Het is intussen door zowat alle landen ter wereld ondertekend. Maar er is nog heel wat werk aan de winkel om het brede publiek met kinderrechten vertrouwd te maken, en vooral om rechten van kinderen wereldwijd te doen eerbiedigen. De vredeswake ‘Vrede: (g)een kinderspel’ wil daartoe een steentje bijdragen.

Kinderen zullen zelf een rol spelen bij de voorstelling van verschillende kinderrechten. Met de actualiteit voor ogen van de hongersnood in Afrika en de oorlog in Syrië, worden onder meer het recht op voedsel en het recht op bescherming tegen oorlog en geweld in de verf gezet.

Maar ook het recht op onderwijs is een heel belangrijk kinderrecht. Karin Jacobs is naast mama van Jelle en Clara Cleymans, ook Plan-mama van het Cambodjaanse meisje Sreyleab. Ze bezocht haar adoptiedochter en stelde vast hoe graag ze naar school gaat. Tijdens de vredeswake doet ze haar verhaal en pleit ze – naar de woorden van Nobelprijswinnares Malala Yousafzai – voor ‘boeken en pennen’ in de strijd voor ontwikkeling en vrede.

Het recht van kinderen op participatie en inspraak blijft ook in ons land nog vaak dode letter. Ten onrechte, zo vindt ook kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. Hij komt uitleggen waarom het zo belangrijk is dat volwassenen kinderen als volwaardige medemensen beschouwen en hen leren hoe ze hun rechtmatige plek in de samenleving kunnen opeisen.

Geen vredeswake zonder muziek en die komt dit keer van het kinder- en jongerenkoor Papageno uit Geluwe. De enthousiaste bende toonde zich eerder al ‘wakker voor vrede’ toen ze een unieke samenwerking aanging met kinderen van Fedasil Poelkapelle.

Elke vredeswake daagt ook uit tot engagement en dat hoeft niet ernstig te klinken, het kan ook speels. Voor alle aanwezige – kleine én grote – kinderen pakt de organisatie dit keer uit met een verrassend geschenkje dat helpt om nooit meer te vergeten welke rechten kinderen hebben.

Praktisch

De extra kind- en gezinsvriendelijke vredeswake ‘Vrede: (g)een kinderspel’ vindt plaats op zondag 21 mei 2017 om 15 u. in de Sint-Pauluskerk in Langemark (onthaal en voorprogramma vanaf 14 u., einde voorzien om 16.30 u.). De toegang is gratis, kinderen krijgen de ereplaatsen. Na de wake is er gelegenheid tot ontmoeting in OC Den Tap, Klerkenstraat 37.

In de voormiddag biedt Wakker voor Vrede aan geïnteresseerden de kans om een boeiende lezing te volgen van kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. Hij zal het hebben over ‘kinderen en/in armoede in Vlaanderen’, n.a.v. de publicatie van zijn nieuwste boek ‘Spelen in zwarte sneeuw. Fragiel manifest tegen kinderarmoede’. Afspraak in de Vrije Basisschool, Zonnebekestraat 27; koffie vanaf 10 u., start lezing om 10.30 u. Liefst vooraf inschrijven via peene.peter@skynet.be of op 0474 689 460. ’s Middags kan er gepicknickt worden (picknick verkrijgbaar tegen € 3,-; vooraf bestellen), er is gratis soep en koffie.

Meer informatie is te vinden op www.wakkervoorvrede.be. Wie dat wenst, kan daar ook intekenen op de nieuwsbrief. Contact: info@vredeswakeslangemark.be, 0474/689.460.