Vredesweek - Filmdocument 'Zielzoekers' | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
12 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo. Opgelet, deze wandeling is volgeboekt.

12 september 2020

Gids Michiel Stinckens brengt ons langsheen Hasseltse straten en pleinen die ooit een link hadden met het Belgische koloniale verhaal. Jij wandelt toch ook mee?!

19 september 2020

Journalist Guy Poppe gidst je door Antwerpen en brengt verhalen over Congo in Antwerpen en Antwerpenaren die banden hebben met Congo.

2 oktober, 2018 - 20:00

Vredesweek - Filmdocument 'Zielzoekers'

Op dinsdag 2 oktober 2018 vertoont het Geuzenhuis in Gent 'Zielzoekers', een filmdocument over vluchtelingen van Mokhallad Rasem.

Begin 2017 verbleef de Iraaks-Belgische theatermaker Mokhallad Rasem zes weken lang in het asielcentrum van Menen.

Mokhallad Rasem: “Een asielcentrum heeft iets absurds. Mensen hebben er het gevoel dat ze op een kruispunt zonder richtingwijzers staan. Ze ‘wachten’ alleen maar. Ze geloven dat alles anders wordt als ze eenmaal hun verblijfspapieren in handen hebben. Sommigen zijn daar zo hard mee bezig dat ze helemaal blokkeren. Ik beschouw het als mijn taak om een stem te geven aan deze mensen en hun portret te tonen aan de wereld.”

Dat portret resulteerde in een aangrijpend filmdocument, dat vooral ontroert omdat Mokhallad mensen laat zien zonder ook maar één moment respectloos of opdringerig te worden. Hier worden vluchtelingen niet herleid tot quota, papieren en beleidsvisies… maar tot mensen van vlees en bloed die in alle rust en integriteit hun verhaal uit de doeken doen. Allen zijn ze op zoek naar een thuis.

"Zielzoekers raakt ons diep" (Filip Tielens, De Standaard)

"Een dwingende aanzet tot bezinning" (Roger Arteel, Theatermaggezien)

 Info

Concept & spel: Mokhallad Rasem

Productie: Theater Malpertuis en Toneelhuis. Met dank aan: CC De Steiger & Rode Kruisopvangcentrum Menen

Videomontage: Paul Van Caudenberg

Praktisch

De zuilenzaal van het Geuzenhuis, Kantienberg 9, 9000 Gent

Aanvang: 20 u. – deuren open vanaf 19.30 u.

Kostprijs 5 euro (te betalen aan de kassa)

Inschrijven voor woensdag 26 september 2018 via gent@deMens.nu of  09/233.52.26

Bekijk de trailer hieronder.

zielzoekers