Vredesweek - Vredeswandeling in Haacht | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
19 februari 2020

Op 19 februari 2020 organiseert het Centrum voor Vredesethiek van de KU Leuven i.s.m. Pax Christi Vlaanderen een colloquium over de ethische vraagstukken rond oorlogvoering met autonome wapensystemen.

2 maart 2020

Abouna Jens is priester en monnik van de gemeenschap van Deir Mar Moussa in Syrië, toegewijd aan de dialoog tussen christenen en moslims. Op 2 maart 2020 komt hij in Antwerpen vertellen over zijn werk, zijn ervaring en begeestering.

12 maart 2020

Op donderdag 12 maart 2020 organiseert OKRA een vastenconferentie met als thema: geloven in verzoening en de spiritualiteit van vredeswerk. Gastspreker is Paul Lansu.

23 september, 2017 - 10:15

Vredesweek - Vredeswandeling in Haacht

In het kader van de Vlaamse Vredesweek heeft op zaterdag 23 september 2017 voor de tweede keer een vredeswandeling plaats in Haacht.

Tijdens de wandeling houden we geregeld halt en luisteren we naar een inspirerende tekst over vrede en gerechtigheid. Hier en daar wordt er ook in stilte gewandeld om de diepere betekenis van geweld en vrede te laten doordringen.

De wandeling maakt een groene lus van ongeveer 15 km. rond de gemeente Haacht en begint om 10.15 uur aan het station van Haacht.

Via de Dreef wandelen we richting Hooiberg naar de oever van de Dijle.  Aan de Hansbrug houden we halt, we staan stil bij de keuze of we bruggen opblazen of bruggen bouwen… We picknicken bij het Kasteel van Roost waar nieuwe wandelaars kunnen aansluiten om 13 uur.

Nadien volgen we het natuurpad naast de Antitankgracht naar het Haachts Broek. Een pad langs de Leibeek brengt ons terug richting Haacht-Station, waar we de wandeling beëindigen tussen 16 en 16.30 uur.

Een inspirerende, niet te missen activiteit, georganiseerd in samenwerking met ‘TAU- franciscaanse spiritualiteit vandaag’.

Bijzonder om weten: op dit wandeltraject hielden verzetsstrijders op 19 april 1943 een nazi-transport tegen. Van de 1.636 gevangen genomen joden en zigeuners die vanuit de Dossinkazerne in Mechelen naar het vernietigingskamp Auschwitz werden getransporteerd, konden tijdens dat oponthoud 232 mensen uit de trein springen. 119 van hen ontsnapten daadwerkelijk aan de gaskamers.