Wanhoop en hoop. Patriarch Michel Sabbah getuigt over christelijk Palestina | Pax Christi Vlaanderen
Terug naar overzicht
22 september 2021

'Uitgedaagd door de ander' verwijst tevens naar de evangelische opdracht: “Alles wat gij wilt dat de mensen voor u doen, doet dat ook voor hen” (Mattheus 7, 12).

26 september 2021

2021 is het jaar waarin kernwapens illegaal werden. Toch liggen er nog steeds kernwapens van de VS gestationeerd in België. Op 26 september komen we samen met andere landen in Europa in actie om duidelijk te maken dat die kernwapens hier niet langer welkom zijn.

29 september 2021

E.H. Paul Lansu, bestuurslid van Pax Christi Vlaanderen, gaat voor in deze oecumenische vredesdienst.

30 september, 2021 - 19:00

Wanhoop en hoop. Patriarch Michel Sabbah getuigt over christelijk Palestina

De Palestijnen zien hun land afbrokkelen: beetje bij beetje wordt het bezet, ogenschijnlijk zonder protest in de buitenwereld. Is het einde van Palestina nabij of is er toch een toekomst voor dit land? In de documentaire "The People's Patriarch" van Mohammad Alatar deelt patriarch Michel Sabbah zijn zorgen over het lot van de Palestijnen, van de Heilige Stad Jeruzalem en van de kerk. De documentaire is ondertiteld in het Engels.

De Palestijnse christenen zijn een steeds kleiner wordende gemeenschap, die nauwelijks in beeld komt. Hun verhaal wordt zelden gehoord. De getuigenis van de voormalig patriarch van de katholieke kerk in Jeruzalem is een stem van een Palestijnse christen, die mag en moet gehoord worden. 'Mag' omdat de stem van Sabbah liefdevol en geweldloos is, maar ook dapper en strijdvaardig. 'Moet' omdat het lijden groot is, en de wanhoop om de hoek loert. Van 1999 tot 2007 was Sabbah ook voorzitter van Pax Christi International.

De Werkgroep Israël-Palestina van Pax Christi Vlaanderen nodigt je graag uit om op donderdag 30 september 2021 samen te kijken naar de getuigenis, die een half uur duurt. In een korte inleiding schetst Frans Bouwen een beeld van de kerk in Palestina. Witte pater Frans Bouwen woont al meer dan 50 jaar in Jeruzalem en kent de situatie als geen ander. De Werkgroep is dan ook blij met zijn toezegging om deel te nemen aan deze avond. Nadien gaan we in gesprek met elkaar om impressies te delen, maar ook om af te toetsen wat wij kunnen doen van hieruit. Welke daden van solidariteit kunnen wij stellen? Hoe kunnen wij het draagvlak voor geweldloos verzet vergroten?

Praktisch

We werken - ondanks de nieuwe coronamaatregelen - via Zoom. We sturen je een link nadat je je hebt ingeschreven. Deelname is gratis.

Start: 19u (wachtkamer gaat open vanaf 18u45)

Einde: 21u15

Inschrijven: via GoogleForm

Meer informatie: stuur een mail naar Annemarie Gielen.

 Afbeelding: een 'still' uit de film The People's Patriarch van regisseur Mohammad Alatar