Doe mee aan PeaceCraft Europe! | Pax Christi Vlaanderen

België is een bestemming voor vluchtelingen en migranten. Zo kregen in 2019 6.719 personen asiel in ons land.[1] Een morele plicht volgens de één, we zijn allemaal mensen en kunnen toch niemand terugsturen naar een levensbedreigende situatie. Meer nog, ze kunnen een verrijking zijn. Het brengt heel wat risico’s met zich mee, oordeelt de ander dan weer. Het lijken vooral jonge mannen te zijn. Integratie is niet evident, kijk maar naar de Marrokaanse en Turkse gemeenschappen. En dan zijn we nog niet begonnen over de Islam. Hoe dan ook, de toenemende diversiteit is een realiteit. Hoe gaan we ermee om? Hoe ga jij ermee om?

Heb je een uitgesproken mening over de thematiek migratie en vluchtelingen?

Ben je 16 -23 jaar en een vat vol ideeën? Kan je niet wachten om ook actie te ondernemen?

Ben jij een teamspeler? Iemand dat graag andere mensen ontmoet? Naar verbinding zoekt? Zowel in de verschillen als in de gemeenschappelijkheden?

Dan is PeaceCraft Europe iets voor jou!

Met 20 jongeren, 10 geboren en getogen in Vlaanderen en 10 die naar hier gevlucht/gemigreerd zijn, gaan we samen op zoek gaan naar oplossingen voor de spanningen en conflicten die het thema teweegbrengt. We ondernemen ook actie, gebruik makend van ‘social design’ werken we oplossingen ook concreet uit.

We vertellen je er alles over tijdens een online infosessie op maandag 1 juni. Om hoe laat? Je kan kiezen afhankelijk wat je het best uitkomst, 13u of 18u. Laat ons weten of je deelneemt aan de infosessie en stuur een mail naar thomas.deweer@paxchristi.be.

Wat staat jou te wachten?

Fase 1: Uitwisseling | Eind augustus

Een delegatie van 6 jongeren trekt naar Bulgarije om samen met jongeren uit Turkije, Slovenië en Bulgarije uit te wisselen. Op het programma staan de PeaceCraft game en Polarised Theatre.

We hopen de uitwisseling eind augustus te laten doorgaan, maar in deze Coronatijden kan deze planning niet 100 % gegarandeerd worden. We volgen het nauwgezet op, en verschuiven indien nodig de uitwisseling naar een latere datum.

Fase 2: Co-creatie | Najaar 2020

2.1 De jongeren die naar Bulgarije trokken, delen de methodieken, inzichten, kennis en expertise met de groep.

2.2 Concrete oplossingen zien het levenslicht. Nauw begeleid door professionals thuis in ‘social design’ zullen we vorm geven aan producten en activiteiten die het verschil kunnen maken.

2.3 Show and tell. Presentatie van de prototypes aan verschillende belanghebbenden. Het doel is om zo linken te maken opdat de producten ook echt uitgewerkt kunnen worden.

Fase 3: Slotconferentie | Februari 2021

Feestelijke afsluiting van het project waarbij we kijken naar de resultaten bij ons in Vlaanderen, en ook in Turkije, Bulgarije en Slovenië